Банкеръ Daily

Финансов дневник

Пазарът на ДЦК избра отличниците за тази година

Снимка: Министерство на финансите

Заместник-министърът на финансите Маринела Петрова отличи най-активните участници на пазара на държавни ценни книжа (ДЦК) за 2019 година. Това стана на традиционната в края на годината среща на емитента с първичните дилъри, която се състоя в Министерството на финансите. Заместник-министър Петрова изрази благодарност към участниците за приноса им в развитието на местния дългов пазар и за отговорното им и солидарно поведение през годината.

Министерството на финансите възнамерява да предложи емисии ДЦК, които да бъдат съобразени с погасителния профил на държавния дълг, преобладаващите пазарни условия и инвеститорското търсене, съобщават от ведомството. Целта е новите матуритети да бъдат взаимно изгодни както за емитента, така и за пазарните участници, като осигурят инвестиционна алтернатива в текущите условия на ниски лихви.

Две почетни грамоти на Министерството на финансите – за най-много придобити ДЦК и за закупил най-много ДЦК за сметка на клиенти, заслужи "Обединена българска банка" АД. Най-активен участник на първичния пазар за своя сметка тази година е "УниКредит Булбанк" АД.

По време на срещата бяха обявени и резултатите от процедурата за избор на първични дилъри на ДЦК за 2020 година.

Списъкът с първичните дилъри за следващата година можете да намерите тук.

Facebook logo
Бъдете с нас и във