Банкеръ Daily

Финансов дневник

Пазарите са в очакване на речта на Тръмп

През настоящата седмица, поне към момента, се очертава най-важното икономическо събитие от международен мащаб да бъде речта на американския президент Доналд Тръмп пред Конгреса във вторник (28 февруари), се посочва в анализ на "Капман Холдинг"

Според предварителната информация, речта на Тръмп ще се отнася основно до предстоящата данъчна реформа в САЩ, която предвижда значително намаление на данъците за бизнеса и населението. Някои анализатори смятат, че именно на тези очаквания се дължи ръста на фондовите пазари в САЩ през последните 10-ина дни.

Практически погледнато обаче, данъчните реформи трудно биха могли да влязат в сила още тази година, като се има предвид законодателния път, който трябва да изминат. Имайки предвид това, Тръмп едва ли ще бъде много конкретен в коментарите си относно фискалната политика, е мнението на американски икономисти. Което пък от своя страна е възможно да доведе до намаляване на оптимизма, обхванал напоследък американските капиталови пазари, прогнозират анализатори от "Капман Холдинг".

Другата посока, в която има потенциал да повлияе утрешната реч на Тръмп, е "настроението" на ФЕД относно темпа на повишение на основната лихва. Според очакванията на част от инвеститорите, има известна вероятност ОЛП на САЩ да бъде повишен още на заседанието на ФЕД в края на март.  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във