Банкеръ Daily

Финансов дневник

Партиите се гледат с недоверие и за актуализацията на бюджета

БСП внесе предложение за съкращаване на сроковете за гласуване на актуализацията на бюджета. Идеята на социалистите бе второто гласуване на проект да се проведе на 7 септември, което е със седмица по-рано от индикативната дата за приемането на законопроекта. 

Дебатът по точката, внесена от левицата обаче, за пореден път демонстрира недоверието между партиите в 46-ия парламент, които тъй или иначе за втори път не успяват да се разберат за съставянето на редовно правителство.

"Надявам се всички да проявим разум и разбиране и да побързаме с актуализацията на бюджета", настоя от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Нинова отчете, че БСП не може да държи мандата безкрайно. По думите й актуализацията на бюджета е изключително необходима и важна, за да могат да се преизчислят пенсиите, да осигурят средства за лекари и медицински екипи, пари за лекарства, средства за опазване на границата, както и подкрепа за бизнеса. "Проявете разум, проявете отговорност, нека приемем актуализацията на бюджета на второ четене, за да не оставаме държавата в кризисно състояние", допълни соцлидерката. 

Почти всички партии застанаха срещу идеята на БСП за ускоряване на процедурата. Виктория Василева от "Има такъв народ" заяви в реплика, че всички са наясно, че трябва да се актуализира бързо бюджета, но това трябва да стане качествено.

Мая Манолова каза, че първоначално е подкрепила да се действа по-бързо, но не е била наясно, че бившите й съпартийци ще предложат "извънредно заседание на бюджетната комисия в събота и извънредно на парламента във вторник". Според Манолова това ще пресече възможността този парламент да приеме и който и да е друг закон.

ИБГНИ и БСП размениха реплики, че действията им се диктуват чрез "телефонни обаждания"

ГЕРБ размъти водата допълнително с изказване на Тома Биков. Биков заяви, че целта на дебата със сроковете е на президента да са му удобни изборите, защото много се е изнежил. "Давайте да намалим срока и да ходим на избори, защото имайте предвид, че някой от вас страдат. Ще вземе Петков да направи партия. Не знам тогава ще трябва да удължаваме още с 4-5 месеца този парламент, за да може и той да се структурира", коментира депутатът от ГЕРБ.

Тошко Йорданов пък заподозря, че ГЕРБ и БСП действат заедно: "Невероятно прекрасна гледка е как ГЕРБ защитават БСП. В предишните парламенти ГЕРБ и БСП гласуваха заедно. Лъснаха връзките между двете партии на статуквото".

В крайна сметка парламентът отхвърли предложението на БСП за по-скорошно разглеждане на актуализацията на бюджета. Срокът за предложения между първо и второ четене по проекта остава до 7 септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във