Банкеръ Daily

Финансов дневник

Парламентът утвърди новите зам.-председатели на КФН

Народното събрание одобри предложенията зам.-председатели на Комисията за финансов надзор. В сряда (10 април) Илиана Христова и Мария Филипова положиха клетва съответно като ръководители на управление "Застраховател надзор" и управление "Надзор на инвестиционните дейности".

Преглед на биографиите на двете дами показва, че нямат опит в сферите, в които тепърва им предстои да работят.

Според различни източници Мария Филипова дължи кариерното си ускорение на работата си в Министерството на правосъдието. Филипова работи в периода във ведомството в периода 2011-2013 г , когато зам.-министър е Пламен Георгиев - сега председател на КПКОНПИ.

Биографията ѝ сочи, че е юрист, завършила е УНСС, длъжностно лице по регистрация в Агенцията по вписванията, младши юрисконсулт в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, старши експерт в Министерството на правосъдието, главен експерт в Министерството на финансите и старши юрисконсулт в Българската банка за развитие. Преди номинацията ѝ за зам-председател на КФН, Филипова бе ръководител на Държавната комисия по хазарта. За около година начело на комисията Филипова така и не отчете свършеното, а и като цяло отказваше да отговаря на запитвания от журналисти.

Илияна Христова досега бе шефка на столичната дирекция на НАП. Смята се за близка с председателя на КФН Бойко Атанасов, с когото работят заедно в годините, когато самият Атанасов е ръководител на приходната агенция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във