Банкеръ Daily

Финансов дневник

Парламентът с "предпазна клауза" за курса на лева към еврото

Парламентът ще даде мандат на финансовия министър и управителя на БНБ да поддържат позицията, че курсът, с който българският лев ще се присъедини към Еврозоната, е непроменен и е в размера, установен в момента 1.955 лева за 1 евро. Това съобщи Владислав Горанов на брифинг в Народното събрание, като уточни, че проекторешението вече е внесено в деловодството на парламента и ще бъде гласувано в днешния ден. 

"Ще бъде даден твърд мандат, който ще даде допълнителни гаранции, че България през ERM II до влизане в eврозоната ще поддържа фиксиран курс в размер на сегашния", разясни Горанов. 

По думите му всички партии са подкрепили това предложение, с изключение на БСП. 

Финансовият министър бе категоричен, че България ще се оттегли от механизма ERM II, ако не се договори да влезе с настоящия курс на лева спрямо еврото.

"Излизаме от тези разговори с отделните парламентарни групи с оптимизъм. Той идва по две линии. Първо, пълната подкрепа, а именно, че България ще влезе и във валутния механизъм, и когато времето дойде и в еврозоната с курса, който имаме в момента. Курсът е 1.95583. Този курс няма да бъде променен. Решението, което е предложено, дава всички политически гаранции, че това няма как да се случи, независимо от това кои ще представляват България в тези преговори", увери и управителят на БНБ Димитър Радев.

В четвъртък Комисията по бюджет и финанси ще гледа на второ четене промени в Закона за БНБ. Те бяха внесени на 23 януари чрез преходните и заключителните разпоредби на Валутния закон.

Заради напрежението и спекулациите, че тихомълком се отменя валутният борд, премиерът Бойко Борисов поиска от Горанов и Радев промените в закона да бъдат допълнени с нещо като предпазна клауза. Министър-председателят настоя курсът на лева към еврото, който теоретично подлежи на преговори с Еврогрупата и ЕЦБ, да бъде приеман само с ратификация на българския парламент.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във