Банкеръ Daily

Финансов дневник

Парламентът прие промените в Закона за данъците на физическите лица

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.  Законопроектът е внесен от парламентарната група на „Обединени патриоти“.

Целта на промените е бъде преодолян пропуск в законодателството, който би довел до несправедливо ощетяване на осиновителите. С приемането му ще се подпомогнат работодателите и ще се избегне дискриминирането на осиновителите.

Парламентът отхвърли предложенията на опозицията, които бяха направени между първо и второ четене. От БСП предлагаха данъчно облекчение за родителите на деца, като приспадат от сумата от годишните данъчни основи 6000 лв. за всяко ненавършило пълнолетие дете. От БСП предлагаха месечната данъчна основа за доходи от трудови правоотношения на лица ползващи данъчно облекчение за деца да се намалява с 500 лв. за всяко дете.

„Целта на промените в Закона за данъците върху доходите за физическите лица, които внесохме са в посока да се дадат по-големи данъчни преференции на работещи родители с деца, ненавършили 18-годишна възраст. Това е мярка, изцяло насочена срещу демографската криза. Когато заговорим за стимулиране на раждаемостта чрез помощи и най-вече със социални помощи, срещаме сериозни критики както от управляващите, така и част от българското общество“, коментира Георги Гьоков  от БСП. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във