Банкеръ Daily

Финансов дневник

Парламентът прие "малките бюджети" на първо четене

Парламентът прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 година. Финансовата рамка бе утвърдена със 120 гласа "за" срещу 88 "против".

Предвидени са 4,74 млрд. лв. приходи и трансфери. Здравноосигурителните приходи са в размер на 4,64 млрд. лв., от които 3,10 млрд. лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и 1,53 млрд. лв. са трансфери за здравно осигуряване.

Разчетените средства за здравноосигурителни вноски се увеличават с 264,8 млн. лв. в сравнение със същите през 2019 година. Трансферите за здравно осигуряване за 2019 г. са разчетени с ръст от 139 млн. лв. спрямо 2019 г., който се дължи на промяна в размера на пенсиите, от увеличение на минималната работна заплата и ръста от 5 на сто от осигурителния доход, върху който държавата внася здравни вноски за безработните, децата, социално слабите

Разходите са в размер на 4,74 млрд. лв., а увеличението спрямо 2019 г. е 394,2 млн. лева. За медицински дейности са предвидени 2,85 млрд. лева, за дентални дейности – 179,80 млн. лв., а за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели – 1,24 млрд. лева.

Бюджетът предвижда също така запазване на здравноосигурителната вноска в размер на 8 процента. С проектобюджета се постига гарантиране на пакета здравноосигурителни дейности в обхвата на задължителното здравно осигуряване, като през 2020 г. за Националната здравноосигурителна каса са осигурени 394,7 млн. лв. допълнителни средства за разходи и трансфери.

От БСП и ДПС не спестиха критики към предложенията на здравното министерство. Според зам.-председателя на парламента и депутат от ДПС Нигяр Джафер бюджетът на НЗОК за 2020 г. е на купеното време и спокойствие от управляващите, на безхаберието и на отдалечаващата се реформа. 

"Утвърждава се тенденцията общинските болници да бъдат без перспектива и без да има надежда за укрепване на областните лечебни заведения. Утвърждава се и следващата тенденция надлимитната дейност да не бъде заплащана и в момента касата да бъде поставена в ситуация да разсъждава как да плаща лихвите по съдебните дела, които болниците спечелиха. Утвърждава се още една тенденция и тя е устойчива. Повишаването на средствата, които са неразплатени, които дължим на чужди лечебни заведения", отбеляза тя по време на дебатите в пленарна зала. 

БСП смята, че колкото и милиона да е увеличен бюджета на НЗОК - не могат здравните специалисти да бъдат адекватно заплатени. Червените депутати разкритикуваха рязкото намаляване на средствата за координационните програми между държавите от ЕС, като поясниха, че става въпрос за възможността български граждани да отиват за лечение в чужбина.

При подобно съотношение Народното събрание прие на първо четене и бюджета на Държавното-обществено осигуряване за 2020 г. Рамката бе подкрепена от 121 народни представители, а 87 бяха "против".

Рамката предвижда от 1 юли 2020 година пенсиите, отпуснати до 31 декември 2019 година, включително, се увеличават с 6,7%, от същата дата минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 219,43 лв. на 234,13 лв. 

От 1 юли 2020 година социалната пенсия за старост се увеличава от 132,74 лв. на 141,63 лв. - с 6,7 на сто. Таванът на пенсиите остава 1200 лева.

Средният размер на пенсията на един пенсионер през 2020 година се предвижда да достигне 412.28 лева, като номиналното нарастване е 8 на сто при очакван среден размер за 2019 година.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обърна внимание, че страната ни се намира в парадоксална ситуация - правителството определя праг на бедност от 363 лв. и минимална пенсия от 234 лева. Тя припомни, че БСП години наред предлага преизчисляване на всички пенсии. И съобщи, че за поредна година социалистите ще направят това предложение между двете четения. 

От ГЕРБ съобщиха, че няма да се съгласят с предложенията на БСП за преизчисляване на пенсиите, защото са в сферата на популизма.

"Дебатът за пенсиите винаги е свързан с много емоции. Системата е натоварена с нови очаквания. Всички искаме хората да получават по-високи доходи, особено за нашите майки и бащи. Едно са желанията, друго са възможностите на държавата. Българската пенсионна система работи на принципа, свързан с личния осигурителен принос на всяко едно лице, затова има различен размер на пенсията. Няма как всички пенсионери да получават еднакъв размер на пенсиите. Размерът на пенсията на всяко едно лице е на база осигурителните вноски, които е плащало през годините", заяви депутатката Светлана Ангелова. Ангелова атакува БСП, казвайки, че социалистите са царе на фалитите и дефицитите

Facebook logo
Бъдете с нас и във