Банкеръ Daily

Финансов дневник

Парламентът прие бюджетната рамка за 2020 г.

Депутатите приеха на второ четене бюджетната рамка на държавата за следващата година като гласуваха член първи на Закона за държавния бюджет за 2020 г. Бюджетната рамка предвижда балансиран бюджет, в който приходите и разходите са равни и възлизат на 46.8 млрд. лева.

"Следващият бюджет гарантира гъвкавост на приходите и разходите. До този момент правителството нито за миг не е нарушило и не е изхарчило и стотинка от преизпълнението на приходите. В случай, че бъде приет бюджетът така както го предлага левицата, той би имал дефицит от 4,5 млрд. лева, тоест разходите ще са по-високи от приходите", обясни от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов.

Социалистът Румен Гечев разкритикува документа, като уточни, че брутният вътрешен продукт на страната се повишава, а приходите не и защо има очаквано неизпълнение на бюджета.

По време на дебата социалистите настояваха за премахване на плоския данък и въвеждане на прогресивно данъчно облагане. От БСП искаха и диференцирани ставки за ДДС на лекарствата и някои храни.

"Червените" предлагаха и създаването на Фонд за Северозападния регион в размер на 300 млн. и Национален фонд за инвестиции в размер на 500 млн. Социалистите поискаха и повече средства за физическото възпитание на децата. Нито едно от предложенията на опозицията обаче не бе прието, а финансовият министър Горанов бе категоричен - 4, 5 млрд. лв. щяло да е разминаването в приходите и разходите, ако всички искания на БСП бъдат калкулирани в бюджетната рамка.

Предвиденото неизпълнение на приходната част за тази година е 0.2% или ще бъдат събрани с 53 млн. лева по-малко, но според Владислав Горанов тези средства ще бъдат наваксани още в началото на следващата година.

Държавата отново планира да инвестира в образование, отбрана, социална политика. Финансовата рамката предвижда от 1 януари 2020 г. минималната работна заплата да е 610 лв., от 1 януари 2021 г. да стигне 650 лв., като размерът й ще се запази и през 2022 година. Отделно, в заложена мярка за 2020 г. отново е предвидено увеличение с 10% на средствата за заплати и възнаграждения на заетите в бюджетния сектор.

За общините са предвидени 4.203 млрд. лева. 

Амбицията на правителството е за намаляване на държавния дълг. За периода 2020-2022 г. се запазва тенденцията за намаляване на съотношението на държавния дълг спрямо прогнозното ниво на БВП от 18,6 % към края на 2019 г. до 17 % в края на 2022 година. В контекста на провежданата бюджетна политика и прогнозите за темпа на растеж на БВП за периода 2020-2022 г, нивото на консолидирания дълг на сектор „Държавно управление“ се очаква да продължи да спада, движейки се в диапазона от 19,8 % до 18,2 % от БВП или между 25,1-26,1 млрд. лева.

Дебатът по чл.1 от Закона за държавния бюджет продължиха около три часа. Споровете между управляващите и опозицията вероятно ще приключат в 20.00 часа, а разглеждането на Бюджет 2020 ще отнеме и целия пленарен ден в четвъртък. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във