Банкеръ Daily

Финансов дневник

Парламентът прие Бюджет 2020 с възможност за поемане на 2 млрд. лв. дълг

Със 126 гласа "за" и 92 "против" парламентът одобри на първо четене държавния бюджет за 2020 г. Държавният бюджет бе последният от трите бюджетни документа, формиращи консолидираната фискална програма за догодина. Във вторник Народното събрание прие на първо четене т.нар. "малки бюджети" - на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса. 

От 1 януари минималната работна заплата ще стане 610 лева като правителството си е поставило за цел да постигне към края на годината 1400 лева средна работна заплата. За отбрана тази година са отделени 1.9 млрд. лева, което се доближава до изискването на НАТО разходите за въоръжение да бъдат над 2% от БВП на страната.

В изложението си пред депутатите финансовият министър Владислав Горанов заяви, че ниската задлъжнялост и балансираният бюджет са най-добрият буфер срещу кризата.

В основните параметри на Бюджет 2020 е заложен 3.3% ръст на икономиката през следващата година. Повече пари ще има за здравеопазване, образование и политика по доходите. В бюджетната сфера ще има увеличение на заплатите с 10%, а за педагогическия персонал със 17 на сто.

Финансовата рамка предвижда възможност за поемане на дълг в размер на 2 млрд. лева. "Най-вероятно догодина ще излезем на външните пазари, за да си осигурим необходимото дългово финансиране", обясни Горанов. 

Финансовият министър не очаква големи плащания като покупката на изтребителите F-16, които да доведат до актуализация на бюджета. Очаква се общата задлъжнялост на страната ни да се намали, като за първи път дългът ще бъде под 20% от БВП. 

Според БСП бюджетът не решава най-наболелите въпроси. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова изтъкна, че финансовата рамка не решава проблемите с демографската криза, няма политика за децата, за младите семейства, за увеличаване на продължителността на живота, както и политика към възрастите хора.

"Какво се прави за икономиката? В бюджета няма никакви стимули за икономиката, каквото и да говори министърът на финансите. Без увеличаване на доходите няма да има ръст в потреблението. Без увеличаване на капиталовите разходи няма да има ръст в БВП. При положение, че  в европейски държави и други наши основни партньори като например Германия, Италия, Турция икономиката върви надолу, това неминуемо ще се отрази и на България, колкото и да си заравяте главата в пясъка. Правителството не само не прави нищо, но свива капиталовите разходи", отбеляза още Нинова.

Предстои трите бюджетни документа да бъдат гласувани на второ четене в парламентарните комисии и в пленарна зала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във