Банкеръ Daily

Финансов дневник

Парламентът подпечата 10 млрд. лв. бюджетен дефицит за две години

Парламентът одобри на второ четене промените в Закона за публичните финанси, които се явяват основополагащи за приемането на Бюджет 2021, тъй като дават възможност за увеличаване на дефицита над 3% от БВП при извънредни ситуации, каквото е коронакризата. 

На практика правителството получава карт бланш да реализира Средносрочната бюджетна прогноза (2021-2023), която се явява мотив към проектобюджета, който вече бе одобрен на първо четене от депутатите. Правителството фиксира бюджетен дефицит от 5.2 млрд. лв. за 2020 г. и още 4.9 млрд. лв. за 2021 г., тоест общо над 10 млрд. лв. за две години. Съотношението на дефицита спрямо БВП е съответно 4.4% и 3.9 процента  и едва през 2023 г. се очаква дефицитът да намалее до 1.8% от БВП.

Основните критики към промените в закона са, че допълнително се дава възможност на кабинета да реализира ударни и неефективни разходи. БСП се опита да контрира харченето без санкция от парламента, като между двете четения внесе текст, според който извънредните разходи на Министерски съвет да бъдат сведени до 1% от разчета на приходите, като всички останали разходи трябва да минават като актуализация през парламента.

"Едно от нещата, които трябва да се променят след Борисов, е начинът, по който се харчат парите на хората. За десет години управление той наложи изключително порочния модел да раздава по свое лично усмотрение извън гласувания Закон за бюджета около два милиарда лева годишно, което доби популярност като раздаването от „прозореца на джипа“. Обикновено на приближени на властта фирми и общини или за потушаване на недоволство и купуване на гласове. Но това са парите, събрани от всички данъкоплатци. Всеки лев, събран от хората, трябва да стигне до хората, а не до чекмеджетата на властта", коментира соцлидерката Корнелия Нинова. 

Управляващите отхвърлиха тази идея. 

В приетите от парламента изменения се предвижда също неусвоените допълнителни разходи по бюджетите на министерствата да бъдат пренасочвани към други политики с решение на министъра на финансите. Според финансовото министерство по този начин държавата ще получи по-голяма гъвкавост при управлението на публичните средства и при премахването на ограниченията за усвояване на парите. Засега се очаква тези допълнителна средства да се насочват срещу борбата с Covid-19.

Facebook logo
Бъдете с нас и във