Банкеръ Daily

Финансов дневник

Парламентът отхвърли възможността за спасяване на КТБ

Народното събрание прие текста на бюджетната комисия за КТБ, без спорната трета точка, която даваше възможност за оздравяването и. Редакции бяха направени и по първа и втора точка.

По предложение на Мартин Димитров от Реформаторския блок и Менда Стоянова от ГЕРБ отпадна трета точка от предложението на бюджетната комисия за КТБ.

Тя гласеше: "Народното събрание в срок до 6 ноември да приеме изменение в Закона за кредитните институции, които задължават БНБ да предложи действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина".

Всички парламентарни групи подкрепиха промяната, с изключение на "Атака". Депутатите от БСП гласуваха с 9 "против" и 18 "въздържали се", а един гласува "за". 

Така след пет часа дебати, народните представители на практика се отказаха от спасяването на КТБ. По-рано ГЕРБ оттегли предложението си да поиска от БНБ предложение за действия по оздравяването на институцията.

Парламентът отхвърли предложението на Янаки Стоилов от БСП да се гласува текст: "Народното събрание приема доклада на БНБ, като изразява неодобрение на действията на БНБ по надзора на КТБ."

Депутатите приеха служебното правителство да изготви процедура за промяна в Закона за гарантиране на влоговете, за да може 230 000 вложители с гарантирани депозити в КТБ да получат своите спестявания максимално бързо.

Депутатите решиха още да се препоръча на БНБ да сключи договор с международна фирма с опит в разследването и проследяването на паричните потоци при неплатежоспособност. Целта е да бъдат проследени операциите с активи на банката, извършени от акционери и администратори на банката.

Този текст беше приет въпреки забележката на управителя на БНБ, че тъй като следва синдици да влязат в КТБ, това трябва да се вмени на тях. Освен това централната банка няма разследващи функции.

Служебният министър на финансите Румен Порожанов коментира в пленарна зала, че при всяко положение казусът ще струва много държавата. Част от тази цена са бъдещите дела, които се очаква да заведат засегнатите акционери и вложители, за които вече има индикации. Той препоръча одитът на КТБ за деветмесечието, който предстои да бъде изготвен, да бъде заверен от одиторите, за да бъде защита на държавата при тези бъдещи дела.

Facebook logo
Бъдете с нас и във