Банкеръ Daily

Финансов дневник

Парламентът отхвърли кандидатите за зам.-председатели на КФН

Парламентът отхвърли кандидатурите на кандидатите за заместник-председатели на Комисията за финансов надзор. "За" двамата кандидати гласуваха 90 народни представители, "против" бяха - 110, а въздържали се - 15 депутата.

Напомняме, че за заместник-председател, ръководещ "Надзор над инвестиционната дейност", бе предложен икономистът Румен Соколов, а за надзора над осигурителния пазар - юристът Йордан Чомпалов.

"Квалификацията и професионалния опит на Соколов в най-голяма степен свидетелстват за богатия опит и задълбочените му познания в специфичната област на капиталовите пазари", се посочва в писмото на председателят на КФН Карина Караиванова до председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Към момента Румен Соколов е управител на "Сервиз финансови пазари" ЕООД, което е дъщерно дружество на Българската фондова борса.

Според Карина Караиванова вторият предложен от нея човек - Йордан Чомпалов, има богат опит в сферата на финансите и по-конкретно в областта на правото на ценните книжа и финансовите пазари, търговското и банковото дело. Председателят на КФН аргументира своя избор на Чомпалов с богатия му опит в разработването на нормативни актове, което е "изключително полезно за разработване на принципно нови нормативни актове в областта на осигурителния надзор в КФН".

На противоположното мнение обаче бяха депутатите от БСП - Румен Гечев и Жельо Бойчев.

"Колегата не е управлявал екипи. В случая той трябва да управлява 30 експерти и да отговаря за пенсионни фондове за милиарди", изказа се от парламентарната трибуна Румен Гечев по отношение на Йордан Чомпалов. 

Депутатът от левицата заяви, че образованието кандидата за зам. председател на КФН, ръководещ "Надзор над инвестиционната дейност" не е било фокусирано върху финансите и капиталовите пазари. Той допълни, че сегашния зам.-председател на комисията Владимир Савов е по-компетентен в тази сфера.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във