Банкеръ Daily

Финансов дневник

Парламентът освободи Цветан Гунев като подуправител на БНБ

Народното събрание официално освободи от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Това се случи с единодушно решение, като от 108 гласували народни представители, всички бяха за освобождаването на подуправителя.

На 15 януари депутатите в Парламентарната комисия по правни въпроси гласуваха освобождаването на подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Предложението бе внесено от Цветан Цветанов и група народни представители, а в мотивите за предложението за освобождаване бе посочен чл. 14 от Закона за Българската народна банка.

Цветан Гунев излезе в отпуск през лятото миналата година, след като гръмна скандала с разследването на прокуратурата в КТБ. Впоследствие на подуправителя на БНБ бяха повдигнати обвинения за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ АД за нарушения и нередности в дейността й.

На 11 декември 2014 г. Софийският апелативен съд  (САС) потвърди отстраняването на Цветан Гунев като подуправител на БНБ. Преди това на 3 декември Софийският градски съд отстрани Гунев от длъжност. Прокуратурата му беше повдигнала и второ обвинение - за нарушение на служебните му задължения, което е с дата 25 ноември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във