Банкеръ Daily

Финансов дневник

Парламентът окончателно удължи действието на миналогодишния бюджет

Бюджетите на държавата, на здравната каса и на осигурителния институт ще продължат да действат до 31 март. Това реши парламентът на второ четене приемайки законопроекта, предложен още на 23 декември от Министерския съвет. Законът, с който се уреждат плащанията на държавата до приемането на редовен бюджет за 2022 г., бе подкрепен окончателно от 117 депутати, 13 бяха "против", а 7 "се въздържаха". 

Между двете четения на законопроекта парламентът реши да запише изричен текст, с който се гарантира, че ковид добавките към пенсиите ще се станат несеквестируеми, т.е. по тях няма да се налагат запори и обезпечителни мерки по искане на частни съдебни изпълнители. По принцип казусът не е нов, но преди седмица омбудсманът Диана Ковачева сезира парламента за получените от нея сигнали на пенсионери, чиито ковид добавки са удържани заради неуредени дългове и наложени запори. В резултат законотворците от Бюджетната комисия решиха да изпратят писмо до БНБ, с което да я сезират за проблема. От нея ще се очаква да издаде указания до търговските банки, които да направят служителите им много по-внимателни в боравенето с пенсионерските сметки.

Друг специален текст постанови, че ще се изплати разликата на пенсионерите, които през януари получиха по-малка пенсия плюс добавка в сравнение с декември 2021 година. Бяха увеличени и средствата, предвидени за асистенти на хора с увреждания. 

Удължаването на действието на стария бюджет се налага заради това, че все още не е приет новият. Докато в парламента течеше дебатът за удължаването на миналогодишния бюджет, вицепремиерът и финансов министър представи на специален брифинг проекта си за Бюджет 2022. Той предвижда 4.1% дефицит и до 7.3 млрд. лв. нов дълг в края на годината. Максималният осигурителен доход ще бъде повишен от 3000 лв. на 3400 лв., а от 1 април минималната работна заплата ще стане 710 лв. вместо сегашните 650 лева. Общо 850 млн. лв. са предвидени за добавки към пенсиите за първите 6 месеца на годината. Пенсиите ще бъдат осъвременени с 6.1% от 1 юли.

Бюджетът ще бъде внесен в парламента до 31 януари и се очаква да бъде приет до края на февруари. Той ще влезе в сила от 1 април, след като парламентът удължи действието на миналогодишния бюджет до 31 март.

Facebook logo
Бъдете с нас и във