Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Парламентът одобри скубането на фирмите

Орешарски и Костов питат как държавни фирми без ликвидност да платят стари дивиденти на хазната

С 82 гласа за, 11 против и 26 - въздържали се, Народното събрание възложи на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков да упражнява контрола по Постановление на Министерския съвет № 367 от 29 декември миналата година. Това е последният документ, който регламентира как правителството да изземва резервите от държавните предприятия. БСП в лицето на депутата Пламен Орешарски и ДПС в лицето на Алиосман Имамов окачествиха това решение така: ГЕРБ разпореди на своя министър да си гледа работата. И допълниха, че явно досега не си я е гледал.


Проектът, който беше одобрен, беше внесен от Менда Стоянова и група народни представители.


Преди това парламентът гласува друг проект, внесен от червените депутати Пламен Орешарски и Димчо Михалевски. В него се предлагаха две неща: първо, да се задължи Дянков да внесе в Министерския съвет предложение за премахване на чл.74 на същото постановление и, второ, кабинетът да премахне члена от постановлението. Това проекторешение беше отхвърлено със 77 гласа против, 39 за и 7 въздържали се.


Първата част на парламентарния контрол на 2 март бе посветена на разискванията по питането на народните представители Пламен Орешарски и Димчо Михалевски от ПГ на Коалиция за България към вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков за политиката на правителството и Министерството на финансите, свързана с допълнителното изземване на резерви от държавните предприятия.


Тежката финансова артилерия на червените Пламен Орешарски направи сравнение между неговата епоха и тази на Дянков. Той обобщи, че управлението на ГЕРБ се характеризира с намаляване на резервите и увеличаване на дълга, докато при тройната коалиция резервите са скочили от 4.4 млрд. на почти 8 млрд. лв., а дългът е паднал от 8 на 5 млрд. евро. Орешарски каза, че признава фискалните усилия на Дянков, но се усъмни в макроикономическата му компетентност. Бившият финансист № 1 коментира проекторешението на ГЕРБ с думите: То казва само едно - г-н министър, задължаваме ви да си гледате работата по изпълнението на републиканския бюджет. Орешарски постави конкретен въпрос на Дянков, на който той не пожела да отговори. Как да се разплатят предприятия с неразплатена печалба от минали години, при положение че те нямат налични финансови средства да го направят? Според червения депутат малко фирми имат възможността да отговорят на изискванията на финансовото министерство.


Синият Иван Костов допълни питането на Орешарски с въпроса: Как ще се платят тези пари, когато, и това е честа практика, те служат за обезпечения по взети кредити. Според него крайният резултат може да е дестабилизация на банковата система в страната.


Корнелия Нинова обогати серията от въпроси, като попита за колко години назад ще се изземват неразпределените печалби и как при липсата на ликвидност предприятията ще плащат. Ако нямат средства да изплатят печалбите си към държавата, кредити ли да теглят, поясни питането си тя.


Синият Мартин Димитров прикани Дянков да обясни как ще плати 3 млрд. лв., от които 2 милиарда външен дълг и 1 милиард - бюджетен дефицит. Димитров е категорично против да се харчат средствата от Сребърния фонд. Той цитира и становището на БНБ, откъдето са заявили, че ще коментират едва когато правителството излезе със законопроект за промяна на управлението на средствата във фонда, но деликатно са казали, че подобно решение крие сериозен риск. Синият депутат настоя Дянков час по-скоро да обясни по каква схема ще намери средствата. Ако се забавим, ще пострада кредитният рейтинг на страната, което пък ще вдигне лихвените проценти и ще затрудни допълнително гражданите и бизнеса.


Депутатът от ДПС Алиосман Имамов обърна внимание на опасната тенденция към централизиране на финансите в държавата чрез централизация на средства от НЗОК, Сребърния фонд, фискалния резерв и печалбите на държавните предприятия. Той призна, че приветства преследваните цели за повишаване на ефективността на публичните разходи и финансовата стабилност на страната, но направи забележката, че това не е дясна политика, каквато прокламира ГЕРБ. Българският гражданин не може сутрин за закуска да си намаже филията с финансова стабилност, каза Имамов и прикани Дянков да внесе яснота какво точно прави.


Атакистът Волен Сидеров обвини Дянков в декапитализация на държавните предприятия. Той отговори един вид и на Мартин Димитров, като заяви, че парите вече са намерени - 1.5 млрд. лв. от НЗОК и 1.5 млрд. лв. от Сребърния фонд.


Червеният депутат Петър Димитров заби последния гвоздей, вкарвайки в оборот метафората бонуси. Това били печалбите, които държавата искала да си събере от държавните предприятия. Според Димитров иззетите пари са 630 млн. лева. Сметките му обаче показвали, че 10 млрд. лв. бонуси са събрани от българите и българската икономика.


Острието на ГЕРБ Валентин Николов му отговори, че държавата е собственик на тези фирми и като всеки собственик иска да си прибере дивидента. Няма никакъв проблем, защо упреквате държавата?, запита Николов. На намеците на Димитров, че НЕК е декапитализирана заради АЕЦ Белене, където са наляти 320 млн. лв., а Булгаргаз е натрупал 177 млн. лв. загуби за 2010, 2011 г. и първото тримесечие на тази година (по прогнози), Николов отговори, че НЕК плаща по договор, подписан още от правителството на Симеон Сакскобургготски, а Булгаргаз плаща цената на газа, подписана от БСП.


nbsp;


Каре


Димчо Михалевски:


Правителството е пред ликвидна криза

Темата за гарантирането на приходите на държавния бюджет става все по-актуална. Това каза от трибуната на Народното събрание депутатът Димчо Михалевски. Основен е въпросът за източниците на тези средства, посочи той. Размерът на държавния дълг към средата на 2009 г. бе малко над 10% от фискалния резерв, а днес дългът е нараснал с над 2 млрд. лева. Очевидни са тенденциите - изчерпване на фискалния резерв и увеличаване на държавния дълг, каза Михалевски.


Увеличават се рисковете на правителството да изпадне в ликвидна криза - поясни депутатът. - Необходима е дискусия, за да може да се намерят решения на проблемите. Изборът на правителството обаче е друг - да харчим пари, каза още Михалевски. По думите му управляващите искат да изхарчат всичко, да изпразнят целия чувал, но той ще ни трябва и утре.

Facebook logo
Бъдете с нас и във