Банкеръ Daily

Финансов дневник

Парламентът не стигна до гласуването на бюджетната актуализация

След разточителни дебати парламентът приключи пленарния ден в четвъртък (26 август) без да е гласувана актуализацията на държавния бюджет. На първо четене бяха одобрени единствено т.нар. малки бюджети - на здравната каса и на държавното обществено осигуряване. Народното събрание заседава при удължено работно време - до 18.00 часа, но и то бе изразходвано в изказвания от трибуната. Гласуването на актуализацията на бюджета, предложена от служебния кабинет, ще се състои в петък. Очакванията са проектът да мине на първо четене, но след това да претърпи сериозни изменения. 

Сигурна подкрепа за актуализацията под условие, че ще се правят корекции, досега са заявили от БСП, "Демократична България", ИБГНИ. Нагласите са, че "за" ще гласуват също от "Има такъв народ" и ДПС. ГЕРБ вече неколкократно заявиха, че натиснат копчето "въздържал се". 

В своята защита на проекта, внесен от служебния кабинет, финансовият министър Асен Василев настоя депутатите да си защитят заплатите и да актуализират бюджета. Василев посочи, че по Консолидираната фискална програма допълнителните приходи ще са малко над 2 млрд. лева. Затова за мерки за бизнеса, здравеопазването и социални плащания ще се изхарчат още 1.8 млрд. лева. За подобрението в приходната част той благодари на фирмите и работниците, че са успели да произведат повече и да платят повече данъци, което е дало възможност този приход да го има в една изключително тежка година.

В момента сме в състояние да посрещнем кризите без да увеличаваме дълга и да финансираме всички системи, които имат нужда, подчерта министърът. Той спомена заложеното увеличение на пенсиите средно с 64 лв., допълнителна подкрепа за целеви помощи за отопление, допълнителна добавка за пенсионерите, които, въпреки увеличението, биха останали под линията на бедност, подкрепа на родители на деца до 14 години, ако се наложи затваряне на училища и детски градини. Напълно обезпечаваме здравната система с общо над 335 млн.лв.,за да има пари за медиците на първа линия, за ваксини, лекарства и резерв за медикаменти за лечение на COVID-19. Освен тези разходи сме предвидили 133 млн. лв. допълнително за избори, изтъкна още Василев.

Той съобщи, че между двете четения ще предложи допълнителни средства за МВР и МО заради мигрантския натиск по границите

ДПС иска допълнителни пари за общините

В актуализацията на бюджета липсват допълнителни средства за общините, изтъкна Петър Чобанов от ДПС.

Той разкритикува проекта, че бил с предизборен характер заради размитата отговорност.  По думите му актуализацията отваря "кутията на Пандора". "Актуализацията е рискован ход. Тя може да наруши фискалната стабилност", каза още Петър Чобанов.

"Разбира се, ние трябва да се съобразяваме с ограниченията, в които се намираме, че това е проект за актуализация на бюджета и тук трудно можем да правим подробни макроикономически анализи и фискални анализи от гледна точка на стабилността. Разбира се, с уговорката, че с този проект трябва да пазим тази стабилност. Разглеждаме актуализация, за която беше ясно, че ще бъде направена. Тя беше заложена още при приемането на бюджет 2021, както и се налага заради двата предизборни периода, които преживяхме до момента", заяви бившият финансов министър и сегашен депутат от ДПС.

БСП очаква още поне 500 млн. лв. приходи

Трансферът към общините е абсолютно необходим, съгласи се Румен Гечев от БСП. Той обяви, че БСП ще подкрепи актуализацията на бюджета на първо четене. Според него няма нищо страшно в актуализацията, а въпросът е дали е достатъчна и дали достатъчно ефективно се използват средствата.

"В мотивите на правителството са изложени разбираеми причини и аргументи защо се налага актуализация. Почти няма страна в ЕС, която да не е предприела актуализация на бюджета. Даже и за предното управление беше трудно да се прогнозира как точно ще се развие COVID-19, какви ще бъдат ефектите върху икономиката и социалните дейности", заяви още проф. Румен Гечев.

Според него българската държава е държавата в ЕС, която в най-малка степен подкрепя икономиката и своите граждани. "2019, 2020 и 2021 г. българската държава е най-голямата мащеха в ЕС за помощ на бизнеса", каза проф. Гечев.

БСП ще предложат пакет от социални стимули за родители, пенсионери и близо 100 млн. лв. за общините, в които влизат и средства за намиращите от години в тежко състояние общински болници. Този трансфер към общините е абсолютно необходим", каза още проф. Румен Гечев.

"Предложенията, които правим, не предполагат даже увеличение на бюджетния дефицит при условие, че може да осъществите увеличение на бюджетните приходи с 500 млн. лв.", обясни Гечев

ГЕРБ срещу Асен Василев

От ГЕРБ, които в аванс обявиха, че ще гласуват "въздържал се", повдигнаха въпроса кой ще носи политическа отговорност за актуализацията на бюджета.

Това винаги е било отговорност на управляващата партия и коалиция, които са носили политическата отговорност. В момента се намираме в коренно различна ситуация. Държавата се управлява от служебно правителство, на което мандатът приключва", посочи бившият финансов министър и депутат от ГЕРБ Кирил Ананиев.

В отговор наследникът му на поста - служебния министър Асен Василев, заяви, че политическата отговорност за този бюджет е на този парламент, затова се плащат заплати на депутатите и затова са ги избрали гражданите.

"Правителството прави проект на закон, но парламентът го одобрява. Ако парламентът реши, че не трябва да има актуализация, политическата отговорност, затова че няма актуализация, пак ще бъде на този парламент. Ние можем само да направим предложение. Ние правим предложение, вие решавате. Правителството е изпълнителна власт. "То изпълнява волята на парламента. Ние сме парламентарна република. Ако е имало периоди, в които правителството не е било изпълнител на парламента, силно се надявам тези периоди да са в миналото", каза още Асен Василев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във