Банкеръ Daily

Финансов дневник

Парламентът мигновено се захваща с актуализацията на бюджета

Правителството внесе проектозакона за актуализацията на бюджета в Народното събрание. Още в сряда (1 април) Комисията по бюджет и финанси ще разгледа предложенията на кабинета. Депутатите от комисията ще имат възможност и да отправят актуални въпроси към министъра на финансите Владислав Горанов.

От 26 март парламентът прекрати редовните си седмични заседания по предложение на председателя Цвета Караянчева. По време на извънредното положение той ще заседава само по законопроекти и актове, свързани с извънредната ситуация. Очаква се още тази седмица поправките в бюджета да бъдат обсъдени и в пленарна зала. 

Горанов съобщи във вторник, че вече е разговарял с парламентарните групи от управляващото мнозинство - на ГЕРБ и "Обединени патриоти", и е получил подкрепа за актуализацията на държавния бюджет. Гласуването в бюджетната комисия пък ще покаже какви са настроенията сред опозицията - БСП, ДПС и "Воля". 

На първо време държавата ще поеме нов дълг в размер на 4.2 млрд. лева. Със средствата Горанов иска да покрие очаквания бюджетен дефицит в размер на 3.5 млрд. лв., както и сумата от 700 млн. лева, с която се увеличава капитала на Българската банка за развитие.

В одобрената от правителството актуализация на бюджета Владислав Горанов иска мандат за увеличаването на лимита за поемане на нов държавен дълг от сегашните 2.2 млрд. лв. до 10 млрд. лева. "Останалата част ще бъде активирана само в случай, че се налага след кризата или в следващите месеци осигуряването на допълнително ликвидно финансиране и за да се осигурят допълнителни финансови буфери", поясни Горанов. 

Най-негативният сценарий, който разглежда правителството, е спад на икономиката с 3% и бюджетен дефицит от 3.5 милиарда лева. Актуализацията на бюджета, която правителството предлага, е разработена именно при него. Освен сценарият за спад на икономиката с 3%, има още два – за нулев растеж и за растеж от 0.27 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във