Банкеръ Daily

Финансов дневник

Парламентът е с вързани ръце за актуализация на бюджета

Бизнесът настоя за двойно повече средства по Плана за възстановяване

Ръководството на Комисията по бюджет и финанси в лицето на председателя Георги Ганев (вдясно) и заместник-председателите Румен Гечев и Йордан Цонев

Работодатели и синдикати също настояха Националният план за възстановяване, разработен по време на отиващото си правителство на Бойко Борисов, да бъде внесен възможно най-скоро в Европейската комисия, за да може плащанията към страната ни да започнат през лятото. От Сдружението на общините настояха за децентрализация на средствата, до които ще получат достъп.

Експертите обсъдиха и възможностите за актуализация на бюджета на фона на изразеното преди седмица нежелание от финансовия министър в оставка Кирил Ананиев да ревизира финансовата рамка.

Становищата бяха изказани във втората част от дебата на заседание на Комисията по бюджет и финанси. В първата част бе изслушан вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, а в същата посока искания отправиха депутатите от БСП, ДПС, "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се, мутри вън". Това се случи, след като в аванс премиерът в оставка Бойко Борисов бе казал, че в сряда Министерският съвет ще одобри Плана за възстановяване и ще го изпрати в Брюксел.

Бизнесът иска двойно повече пари

"Не е все едно кога дървото ще започне да дава плод. Още на 11 март президентът Байдън подписа плана за възстановяване на САЩ на стойност 1.9 трилиона долара, т.е. там вече втори месец този план се изпълнява. Очаква се 6% ръст на БВП. Китай вече отбеляза 18% ръст на БВП, а в Европа все още обсъждаме плана. Затова работодателите и синдикати имат обща позиция за постигане на консенсус и внасяне на Националния план за възстановяване", обясни председателят на АИКБ Васил Велев и добави, че от дискусията в Бюджетната комисия е станало ясно, че се отива към такова внасяне.

Въпреки това Велев повтори позиция на асоциацията, че в плана има нужда от инвестиции в реалния сектор. Тъй като в последните четири години разходите за придобиване на дълготрайни материални активи отнесени към БВП са само 18 процента, а за последната година са се сринали с 8.7% спрямо това ниско равнище. Предвижда се нов срив и тази година, т.е. в годините на кризата ще бъдат загубен 4 млрд. лв. инвестиции.

"За да бъдат възстановени и да се върнем там, където бяхме, ще е необходимо набиране на инвестиции в по-голям размер. Предложихме да се напишат мерки и да се отделят повече средства за реалния сектор, съществуващите компании, тези които плащат данъци, пълнят хазната, плащат заплати. Сега са предвидени 900 млн. лв., но нашето предложение е те да бъдат удвоени", поясни председателят на АИКБ. По думите му трябва да се търси ръст на икономиката над 6 процента.

От БТПП изказаха мнение, че в крайна сметка не трябва изобщо да се говори за "политическа отговорност", тъй като Плана за възстановяване ще се изпълнява от бизнеса. 

"Политическите партии идват и си отиват, накрая бизнесът плаща сметката", каза Красимир Дачев. 

Ще има ли актуализация на бюджета

Социалистът Румен Гечев намекна, че БСП вероятно ще внесат проекторешение, с което да поискат отиващото си правителство да внесе актуализация на държавния бюджет. Идеята е чрез актуализация да продължат плащаниятa по мерки в подкрепа на бизнеса като схемата "60/40" и месечни бонуси от по 50 лв. за пенсионерите. 

"Ако правителството не внесе Плана за възстановяване, виждате какво може да стане. Същото се отнася и за актуализацията на бюджета. Засега от правителството казват, че няма да актуализират бюджета и тогава в края на май изтичат всички възможности. Служебният кабинет няма да има възможност да изплаща тези ресурси. Не бива България да остава без актуализиран бюджет и без решения по тези пакети от помощи, които очакват домакинствата и бизнеса ", обясни Гечев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че трябва да се запазят поне три потока от помощи към гражданите и бизнеса - помощите за бизнеса, 50-те лева за пенсионерите и бонусите за работещите на първа линия. По думите му необходимата сума е от порядъка на 1.7 млрд. лева. Другият вариант според него е да се увеличи таванът на дефицита по държавния бюджет, така че да се обезпечат плащанията по тях, но в такъв случай ще трябва и да се емитира нова емисия дълг.

"По Конституция парламентът няма право да инициира промени в Закона за държавния бюджет, така че без инициатива от Министерския съвет нищо не може да се направи", поясни председателят на Комисията по бюджет и финанси Георги Ганев.

"Проекторешението, което предлагат от БСП, няма да има никаква правна стойност", подчерта Димитър Главчев от ГЕРБ.

Затова се стигна и до идеята Фискалният съвет на България да изготви становище за възможностите, а въпросът да бъде обсъден допълнително на следващо заседание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във