Банкеръ Daily

Финансов дневник

Парламентарните комисии утвърдиха 6.7% увеличение на пенсиите

С 13 гласа "за" и 7 "против" Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене проектобюджета за Държавното обществено осигуряване на 2020 г. Преди това колегите им от социалната комисия приеха рамката с 11 гласа "за", 8 - "против" и 1 "въздържал се".

От 1 юли 2020 година пенсиите, отпуснати до 31 декември 2019 година, включително, се увеличават с 6,7%, от същата дата минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 219, 43 лв. на 234,13 лв. 

От 1 юли 2020 година социалната пенсия за старост се увеличава от 132,74 лв. на 141,63 лв. - с 6,7 на сто. Таванът на пенсиите остава 1200 лева.

Средният размер на пенсията на един пенсионер през 2020 година се предвижда да достигне 412.28 лева, като номиналното нарастване е 8 на сто при очакван среден размер за 2019 година. 

Според експерти очакваното увеличение на парите за пенсии в бюджета с 6,7%, при условие, че се очаква над 3% инфлация, е знак, че няма да има осезаема промяна в стандарта на хората, които разчитат само на пенсия.

По време на дебатите управителят на НОИ Ивайло Иванов отбеляза, че през 2020 г. се очаква средният осигурителен доход да продължи възходящата си динамика - да нарасне до 1063 лв., което е ръст от 7.8 %. Той посочи, че бюджетът е израз на последователните усилия едновременно за укрепване на финансовата стабилност на ДОО и за подобряване на социалната защита на осигурените лица и пенсионерите.

От БСП дадоха заявка, че за трета поредна година между първо и второ четене ще предложат преизчисляване на пенсиите. "Обществото очаква далеч по-адекватни размери на пенсиите. Продължаваме да твърдим, че това увеличение от 6,7% няма да разреши проблема, но напротив ще разшири ножицата между старите и новите пенсии. Това създава несправедливост и конфликт между поколенията", заяви социалистката Виолета Желева. По думите й финансовата рамка продължава тенденцията за затвърждаване на най-високите нива на бедност и неравенство в ЕС и затова партията й няма да я подкрепи. 

От ДПС заявиха, че няма да подкрепят бюджета на ДОО, защото не се решава с него нито един от системните проблеми на социалното осигуряване. 

Предстои бюджетите на НЗОК и ДОО да бъде гледани на извънредно заседание в пленарна зала на 12 ноември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във