Банкеръ Daily

Изпълнителният директор на ПОК „Доверие“:

Парите в пенсионните фондове са най-добре управляваните в държавата

.

Парите в универсалните пенсионни фондове са най-добре управляваните в държавата, увери изпълнителният директор на ПОК „Доверие“ Даниела Петкова по време на заседание на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика, в което участваха представители на фондовете, на КФН и на НОИ.

Тя подчерта, че реалната доходност на всички фондове от 2002-а до края на 2014 година включително е положителна и е 0.5% на година. Досега  цифрата се цитираше, без да се уточнява какъв е периодът. "Парите в пенсионните фондове ще се окажат най-добре управляваните пари", подчерта още изпълнителният директор на ПОК „Доверие“.

Универсалните пенсионни фондове са съгласни да намалят таксите за управление на активи, стига това да бъде прието в закона. „Имаме готовност да понижим таксите, но нямаме право“, каза Даниела Петкова. според нея обаче са необходими комплексни мерки за повишаване на доходността, а не само мярка като понижаване на таксите за управление.

Понижението да става плавно за период от около 4 години, предлага заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ангел Джалъзов. Той припомни, че преди години още е имало предложение на КФН таксите да бъдат понижени с 40%, но този проект не е бил придвижен. По думите му точно сега трябва да се направи това понижение на таксите, защото активите на пенсионните фондове растат и ще надвишат 25 млрд. лв. до 2024 година.

Сега активите на фонда са общо 8 млрд. лв., като 1.3 млрд. лв. са от доходност в резултат на инвестиции, посочи председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев.

Предстои асоциацията ще предложи законодателни промени, свързани с решения за развитие на пенсионните фондове, подобряване на инвестиционната дейност, включително намаляване на таксите, нови гаранционни механизми за осигурените лица, за въвеждане на мултифондовете и други.

Според Абаджиев промяната за прехвърлянето на вноски от пенсионните фондове в НОИ трябва да бъде подложена на широк обществен дебат и задължително да се преразгледа.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във