Банкеръ Daily

Финансов дневник

Парите по касите намаляха с 5 млрд. лева

Близо 5 млрд. лв. вече не са налични в касите на фирмите след контролната кампания на приходната агенция спрямо компании, които бяха посочили във финансовите си отчети значителни суми в брой, съобщиха от пресцентъра на НАП. По предварителни статистически данни наличните суми в брой към края на миналата година са над 8 млрд. лв., като година по-рано в каси счетоводно са отчетени над 13 млрд лева.

Напомняме, че през 2017-а Националната агенция по приходите (НАП) започна множество проверки и ревизии, а хиляди дружества получиха предупредителни писма. В резултат от това значителна част от компаниите коригираха финансовите си резултати за миналата година или декларираха, че са изплатили дивиденти. Очаквано проверките на НАП потвърдили първоначалното допускане, че главната причина за нереално високите касови наличности са лични разходи на собствениците и управителите на фирмите, за които не са представяни документи. Като резултат от масовите мерки на НАП в бюджета постъпиха и над 130 млн. лв. повече от данък върху дивидентите, като на компаниите беше дадена възможност доброволно да коригират данъчните си декларации, без да им бъдат възлагани проверки.

От приходната агенция предупреждават, че ще продължат да наблюдават наличностите в брой във финансовите отчети на дружествата. В тази връзка от НАП съобщават, че са формирали списък с над 13500 компании с декларирани над 100 000 лв. в каса (общо 4,3 млрд лв.) към края на 2017 г., чието данъчно поведение ще са наблюдава през 2018 г. и при необходимост ще бъдат възложени проверки.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във