Банкеръ Daily

Финансов дневник

Парите ни за втора пенсия не се топят по време на кризата

Парите ни за втора пенсия не се топят по време на кризата с коронавируса. Това коментира Даниела Пенкова - председател на Управителния съвет на пенсионно дружество. Според нея, поводът за тревога е свързан с икономическия ефект от кризата, който е по целия свят.

Пенсионен фонд не може да фалира, може да фалира и фирмата, която го управлява. "За първото тримесечие, при всички инвеститори по целия свят, има отрицателна доходност. Размерът на отрицателната доходност за този кратък период от време е значително по-малък от натрупаната положителна доходност в предходните години", обясни Даниела Петкова.

Например в Ирландия, например, пенсионните фондове отчитат някъде около минус 15% доходност, в Испания - от минус 8% до 15%, в Норвегия - минус 13%. "За сравнение, българските пенсионни фондове успяха да минимизират щетата от сривовете на фондовите пазари по света. Към 31 март при тях е минус 7% до 9% доходността", каза Петкова.

"Кризата на капиталовите пазари по света стартира още в началото на месец март с увеличаване на случаите на коронавирус в Италия. Задълбочи се със синхронизираните мерки в световен мащаб, което беше уникално като събитие. Не може да се каже, че пенсионните фондове работят на загуба", уточни Даниела Петкова.

Процесът на възстановяване започна след мерките на централните банки, оповести се, че трилиони ще бъдат отделени, за да се балансира системата след този срив. "Големият въпрос е как ще продължат нещата. Не очаквам че на икономическия фронт след коронавируса всичко ще приключи за един два месеца", прогнозира експертът.

По думите й пенсионните фондове у нас са готови за всички сценарии, включително и за бързо преструктуриране на портфейлите. Радостно е, че пенсионните фондове в България са постигнали доходност, която макар и отрицателна е наполовина по-малка от тази, постигната от фондовете в Европа, обобщи Петкова пред bTV.

Facebook logo
Бъдете с нас и във