Банкеръ Daily

Асен Василев:

Парите не могат да стигнат до хората без актуализация на бюджета

Държавата има пари, но без парламентът да гласува актуализацията на бюджета, средствата няма как да стигнат до хората. Така от септември може да спре мярката за бизнеса 60/40, а след това да се наложи орязване на социалните мерки и на заплатите във важни сектори. Това обяви на брифинг служебният финансов министър Асен Василев. Той умолява депутатите да създадат бюджетна комисия и да пристъпят към дебат по актуализацията на бюджета.

Министърът обясни, че нарасналите приходи в хазната не могат да бъдат използвани, а възможностите за преразпределение на средствата са изчерпани. 

"Приходната част в бюджета се движи изключително добре - с излишък от 118,2 млн. лева за полугодието, който по първите данни за изминалия месец ще нарасне до над 700 млн. лева. Това се дължи отчасти на по-добрата икономическа ситуация в страната и отчасти на по-добрата събираемост. Очакваме до края на годината да бъдат събрани около 2 млрд. лева допълнителни приходи над това, което е заложено в Закона за бюджета", съобщи Василев. "Това е при прогнозирана тежка COVID-криза. Т.е. два месеца тази година да бъдат, каквито бяха ноември и декември миналата година", поясни той. По думите му, ако няма тежка COVID-криза, тези приходи могат да нараснат и над 2 млрд. лева.

"В Закона за бюджета се фиксира както приходната част, така и разходната част. Ние даже да имаме 2 млрд. повече приходи, нямаме право да ги харчим, да ги използваме за различните видове средства, които трябва да бъдат дадени - за пенсии, за подкрепа на бизнеса, за здравеопазване", разясни Василев.

За COVID-мерки и избори от предишното правителство са били заложени 1,196 млрд. лева, а вече са похарчени 1,094 млрд. лева над тази сума. А тепърва ни очакват още избори и още поне една вълна на коронавируса, изтъкна финансовият министър. Досега тези разходи са били осъществявани чрез вътрешни преструктурирания, а не чрез така наречения буфер, предвиден миналата година. Министър Василев подробно обясни защо не се е прибягнало до тази мярка.

Буферът представлява възможност Министерството на финансите и Министерският съвет да намалят разходите на всички други министерства и да вземат от тях пари, които да използват за здравеопазване. Неговата пълна стойност е в размер на 398 млн. лева. Ако буферът бъде използван напълно, това би означавало, че министерствата, които бюджетират реално наети хора, а не щатни бройки, ще останат без пари за заплата и без пари за издръжка.

Ето защо, активирайки буфера, ще бъдат особено засегнати МВР, Министерството на правосъдието в частта за затвори и охрана, Министерството на труда и социалната политика, както и плащанията, които МРРБ трябва да извърши към строителите. По тази причина служебното правителство извършва всички допълнителни плащания по COVID-кризата чрез преструктуриране на бюджета или чрез намаляване на средства, които са свързани с незаети щатове.

Разчетено е така да може да се работи без проблем до края на август. След това - през септември и октомври, ще се наложат допълнителни резервни преструктурирания, активиране на буфера и орязване на всякаква възможност за допълнителна помощ за бизнеса.

През октомври може да спре и плащането на 50-те лева за пенсионерите, а през ноември вече със сигурност ще трябва в спешен порядък да се прави актуализация на бюджета, предупреди Василев.

"Поради това умоляваме Народното събрание да сформира бюджетна комисия и да започне да разглежда актуализацията на бюджета, за да може да има средства, така че да бъдат посрещнати всички нужди на българските граждани, които не са предвидени в текущия закон", посочи ресорният министър.

"Приходите ги има, но на нас ни трябва разрешение от парламента тези средства да бъдат насочени по следния начин: 535 млн. за социални мерки, включващи актуализация на пенсиите от 1 октомври, плюс допълващи средства за всичките социални програми – личен помощник, подпомагане на родители с деца до 14 години, подпомагане на програмата за отопление; допълнителни 430 млн. лева за бизнеса, допълнителни 113 млн. лева за изборите и допълнителни 335 млн. лева за здравеопазване.

Тези пари ги има, но без санкция на парламента, правителството няма възможност да ги насочи по изброените пера" - обясни министър Василев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във