Банкеръ Daily

Класация на "БАНКЕРЪ" на най-добрите банки за 2021 г.:

Парите на българите подклаждат кредитния бум

Банковата система се представи силно през 2021  година, въпреки че вълните на пандемията от COVID-19 поставиха и бизнеса, и гражданите у нас в извънредна ситуация. А данните от финансовите отчети на банките говорят красноречиво - ръст както на общия размер на активите, така и на нетната печалба.

 

Вече 29-а година, на всеки три месеца вестник "БАНКЕРЪ" подрежда най-добрите кредитните институции у нас по пет показателя. От миналата година те вече станаха шест. Това са общият размер на активите им, собственият им капитал, печалбата, възвръщаемостта на собствения капитал и на активите, и показателят за ефективност. Само банките, попаднали сред първите десет институции с най-добри данни и по шестте показателя, влизат в групата на най-добрите.

Четири са банките, които оглавиха класацията за 2021-ва - „Уникредит Булбанк“, „Банка ДСК“, „Юробанк България“ и “Райфайзенбанк (България). Впрочем и четирите бяха отличени от "БАНКЕРЪ" през декември миналата година в различните категории на наградите "Банкеръ на годината"  Тези банки години наред вече са в групата на най-добрите български банки. Напълно логично предвид факта, че са част от големи европейски финансови групи. Но пък принос за добрите им резултати имат и българите, които заемат мениджърски позиции в тях. Попадналите в крайната класация четири банки „владеят“ към 31 декември повече от половината от общите активи в банковата система - 55.33 на сто.

Макар и с по-бавни темпове, кредитните институции у нас продължават да привличат свободните пари на българите. Спестяванията на бизнеса и домакинствата в България в края на миналата година вече са над 101.91 млрд. лева. Това означава, че за една година стойността на "съхраняваните пари" е нараснала с 9.1 на сто. На тримесечна база ръстът пък е от 1.6%, показват данните на Българска народна банка.

Заедно с това, средствата, с които разполагат, им позволяват да поддържат интереса на българите към ипотечни кредити. Пандемията и свободните парични средства направиха българите много активни на пазара на жилища, а това продължава да увеличава размера на отпуснатите заеми.

В края на миналата година броят на заемите за бизнеса, финансовите предприятия и домакинства се е увеличил на годишна база с 0.6%, а размерът им - с 8.6 на сто.

Банките бяха активна страна и в антикризисната програма на "Българска банка за развитие", която е част от Програмата за възстановяване, и бе разработена от Министерство на икономиката и Министерство на финансите за преодоляване на последствията от COVID-19. С новите облекчени условия за достъп до финансиране компаниите бяха насърчени да кандидатстват за средства по програмата, за да могат по-лесно да се справят с негативните ефекти от ковид кризата.

 „УниКредит Булбанк“ АД

остава най-голямата кредитна институция у нас, чиито активи са в размер на 24.95 млрд. лева или 18.42% пазарен дял. 

Финансовите резултати на банката не усетиха промяната в мениджмънта на банката през юни миналата година. Тогава Цветанка Минчева стана председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк", като пое поста от Теодора Петкова.

Минчева очерта дигитализацията като една от водещите тенденции за развитие на банката. До края на годината банката от групата на „Уникредит“ отчете 40.11% увеличение на нетната печалба, като между октомври и декември тя бе 314 млн. лева.

„Банка ДСК“ ЕАД

остава на втора позиция по големина на активите у нас с 18.03% пазарен дял. Но тя е на челна позиция по други два показателя от класацията - собствен капитал и нетна печалба. Положителният финансов резултат на банката е със 104.40% по-висок спрямо отчетения за 2020-а. В края на декември миналата година „Банка ДСК“ има печалба в размер на 393 млн. лева. Това пък й осигурява дял от 27.77% от печалбата в банковата система за 2021-ва.

Високият финансов резултат естествено повишава размера на собствения капитал на „Банка ДСК“, който в края на декември вече е на стойност 3.60 млрд. Нито една от другите банки не успява да застраши лидерската й позиция по този показател.

"Юробанк България" и „Райфайзенбанк (България) ЕАД, които са в нашата класация, засега остават на почетно разстояние от лидерите по отношение на своите активи.

На трета позиция в подреждането на „Банкеръ“ е

„Юробанк България“ АД,

която към края на декември има дял от 10.70% от общите активи на банковата ни система. Заедно с това кредитната институция добавя малко над половин милиард лева към собствения си капитал до 14.49 млрд. лева, като остава в тройката по този показател.

Печалбата на кредитната институция нараства с 10.65% през четвъртото тримесечие и е в размер на 169 млн. лева.

Четвъртата позиция в подреждането на „Банкеръ“ се заема от

„Райфайзенбанк (България) ЕАД.

Дружеството владее 8.01% от общите активи на банковата система. Това й място ще се промени  скоро. Припомняме, че Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa вече е започнала пpoвepка нa cдeлĸaтa зa пpoдaжбa нa „Paйфaйзeнбaнĸ България“ нa бeлгийcĸaтa гpyпa КВС, собственик на "Обединена българска банка". 

В средата на ноември миналата година беше съобщено за постигнато споразумение KBC да придобие 100% от акциите на „Райфайзенбанк България“ ЕАД, която осъществява банковата дейност на  Raiffeisen Bank International у нас. Сделката, която е на стойност 1.15 млрд. евро, включва и притежаваните от "Райфайзенбанк България" дъщерни дружества - "Райфайзен Лизинг България", "Райфайзен Асет мениджмънт" (България), "Райфайзен Застрахователен брокер" (обслужващ лизинговите и корпоративните клиенти на Райфайзенбанк), както и "Райфайзен Сървис".

Очaĸвa се oдoбpeниe нa cдeлĸaтa дo cpeдaтa нa гoдинaтa. А нoвoтo oбeдинeниe мoжe дa ce пpeвъpнe в нaй-гoлямaтa бaнĸa пo aĸтиви в cтpaнaтa или дa ce изĸaчи дo втopoтo мяcтo. В края на декември миналата година те са на стойност 26.44 млрд. лева.


Печалбата на банките за януари е 108 млн. лв.

Печалбата на банковата система в България през януари е в размер на 108 млн. лв., като се увеличава с 31 млн. лв. (39.5 на сто) спрямо същия месец на миналата година, изчислиха от Българска централна банка. Активите на 25-те банки, които работят у нас, също се увеличават - със 735 млн. лв. (0.5%) и вече са на стойност 136.1 млрд. лева.

Брутният кредитен портфейл на банковата система спрямо края на декември нараства с 583 млн. лв. (0.8%) до 76.5 млрд. лева. Това се случва заради увеличението на заемите за нефинансови предприятия (със 711 млн. лв., 1.8%) и за домакинства (със 152 млн. лв., 0.5%).
На месечна база депозитите в банковата система нарастват с 250 млн. лв. (0.2%) до 115.7 млрд. лв. в края на януари. Увеличение се наблюдава при влоговете на домакинства (с 476 млн. лв., 0.7%), на сектор държавно управление (със 127 млн. лв., 4.2%), на други финансови предприятия (с 57 млн. лв., 1.5%) и на кредитните институции (със 7 млн. лв., 0.1%). Намаляват депозитите на нефинансови предприятия (с 417 млн. лв., 1.2%).


Facebook logo
Бъдете с нас и във