Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ПАРИТЕ НА БАНКИТЕ ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ В БЪЛГАРИЯ

ВЛАДИМИР ДОНЧЕВ, ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ НА НДСВ

Владимир Дончев е почитател на източното бойно изкуство Тай Чи Чуан. Роден е в Пловдив през 1960 година. След като завършва СУ Климент Охридски през 1985 г., Дончев стажува в родния си град. Работил е като съдия в Пловдивския окръжния съд. Преподавал е в Пловдивския университет като хоноруван асистент по гражданско право. От две години е председател на пловдивската адвокатска колегия.
В НДСВ го привлича личността на Симеон Втори и възможността действително да се опитаме да направим нещо ново.
Аз съм човек с професия и възможности, признава Дончев - достигнал съм определен професионален връх. Смятах, че вече е време да започна да влияя по някакъв начин на обществените процеси. Според него новият парламент трябва да разгледа първо данъчните и финансовите закони. Не изключва и промяна в Конституцията на България, само че след един сериозен дебат. В нашата програма, казва Дончев, действително се допуска възможност за широко обществено обсъждане по въпроса дали да бъде продавана земята на чужденци. Но това не може да стане самоцелно и просто да заявяваме, че ще променим конституцията току-така.
Според Дончев наказателното право трябва да се пипа много внимателно. Пловдивчанинът смята, че в Търговския закон трябва да се преработят текстовете, свързани с ускоряване на процедурите по несъстоятелността. Той смята, че предложенията на Асоциацията на търговските банки за промени в Гражданскопроцесуалния кодекс са разумни. В крайна сметка на банките действително трябва да бъде дадена по-добра възможност да реализират вземанията си. Тази система, която съществува в момента в рамките на ГПК, наистина ги поставя в по-неблагоприятно положение спрямо недобросъвестните длъжници. Това, според Дончев, е и една от причините банките да не искат да поемат голям кредитен риск, да не дават заеми и да искат свръхобезпечения по тях. Парите излизат навън, а нашият стремеж е те да се върнат и да работят в България, твърди пловдивският адвокат.
Дончев има дъщеря на 15 години и син на 13 години. Жена му Ваня, която е софиянка, преподава философия и психология в Пловдивския колеж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във