Банкеръ Daily

Финансов дневник

Париж въвежда 5% "уеб данък" за технологичните гиганти

Бруно Льо Мер

Франция възнамерява да обложи приходите на около 30 интернет гиганта като Amazon, Facebook, Google и Twitter, обяви финансовият министър Бруно Льо Мер.

Засега се предвижда налогът да бъде 5% от приходите на технологичните гиганти, реализирани в страната. "Уеб данъкът" ще бъде въведен от 1 януари 2020 година, съобщи Льо Мер пред изданието Parisien. Потенциално новият данък може да вкара във френската хазна 500 млн. евро годишно. 

Испания и Обединеното кралство също работят по данъчно облагане на дигиталните продажби. На общоевропейско ниво обаче ЕС все още не е изготвил подобни текстове.

Бруно Льо Мер увери, че няма риск новата мярка да се сблъска с данъчното споразумение между Франция и САЩ. Той обсъдил плана с американския си колега Стивън Мнучин по време на визитата на американския министър на финансите в Париж в края на миналия месец.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие може в крайна сметка да изготви политическо споразумение за цифровото данъчно облагане, добави френският финансов министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във