Банкеръ Daily

Финансов дневник

Париж съживи кампанията за европейски фискални стимули

Брюно Льо Мер

Френският финансов министър Брюно Льо Мер оглави исканията за фискални стимули в Европейския съюз. В интервю за телевизия "Блумбърг" на 7 април Льо Мер каза, че Фондът за възстановяване от пандемията на общността в размер на 750 млрд. евро "не върви в правилната посока". И той е "дълбоко обезпокоен", че бавното приложение на инициативата, договорена през юли 2020-а, ще забави растежа на ЕС точно когато блокът полага усилия да се възстанови от карантините. 

"Ако искаме силна икономика, трябва да инвестираме и то точно сега", заяви Льо Мер. 

Недоволството на финансовия министър от бавното придвижване на планирания противопандемичен фонд е израз на по-широките опасения, че Европа продължава да изостава след САЩ, където фискалният пакет на президента Джо Байдън в размер на 1.9 трлн. щ. долара вече се реализира, въпреки че бе приет осем месеца след европейския фонд. 

Официални представители на Европейската централна банка също споделят тревогите от съществуващия риск за закъснения в Европа. А президентът на Франция - Еманюел Макрон - настоя пред европейските лидери по време на виртуалното им съвещание на високо равнище през март да обмислят по-нататъшни мерки - стратегически, бюджетни и инвестиционни, с които да отговорят на кризата. 

Европейският съюз все още има възможност да се вмести в графика на договорения с хиляди препятствия и тежки преговори Фонд за възстановяване. Според споразумението от миналия юли, той трябва да започне да изплаща първата порция от безвъзмездни помощи това лято. Но бавещите се ратификации на националните парламенти и изненадващото правно предизвикателство на германския конституционен съд заплашва да забави графика. Което изобщо няма да е в полза на Европа. МВФ прогнозира на 6 април, че еврорегионът ще постигне 4.4% ръст през тази година срещу 6.4% на САЩ.

Решението на ЕС да обвърже отпусканите средства с изпълнението на структурни реформи и ключови инвестиции се смята за начин за стимулиране на растежа в средносрочен план. Но същевременно означава, че критично важното финансиране ще се окаже по-уязвимо на бъдещи забавяния и усложнения докато правителствата съставят амбициозни програми за възстановяване. 

Макрон настоява отдавна на инструмента да не се гледа като на еднократна мярка и отново лобира за общ бюджет, който да подкрепи стопанствата на блока в моменти на спад. Италианският премиер Марио Драги пък предупреди колегите си по време на съвещанието през март да не изтеглят прекалено рано мерките в помощ на икономиките си и да помислят как фискалната рамка на ЕС ще реагира на драматичната икономическа криза, през която преминава блока.

По оценка на икономисти, ЕС трябва да ускори използването на Фонда за възстановяване, който и без това е твърде малък в сравнение с американския пакет от фискални стимули. 

Европейската комиися прогнозира, че усреднените бюджетните дефицити на еврозоната ще са над 6% през тази година, а публичният дълг ще надхвърли 100% от БВП. Това е в противоречие с пакта за образуване на общността, в който са заложени бюджетен недостиг под 3% от БВП и дълг под 60% от БВП. Тези правила обаче бяха изтеглени с настъплението на пандемията и дискусии за осъвременяването им предстоят по-късно през годината. 

Междувременно, есенните избори в Германия могат евентуално да променят баланса на влияние на страните, които наблягат на стимулирането на растежа и на онези, които са по-загрижени за бюджетната дисциплина. Германският канцлер Ангела Меркел трябва да сдаде властта след 16 години начело на държавата, а фискално консервативният й блок има доста слаби позиции в проучванията на обществените нагласи. Същевременно, Партията на зелените напират за масивни разходи за чисти технологии. 

Ролята на Нидерландия като опонент на фискалната интеграция също е предмет на дебат след като финансовите ястреби претърпяха загуба на изборите през март. Законодател от холандската партия D66 заяви в интервю, че позицията на Нидерландия "не трябва да настъпва спирачките, а да гарантира, че е възможно да се преведе кораба и да се ускори". D66 е един от големите победители на мартенските избори и ще има видна роля в следващата коалиция.  

Льо Мер пък обяснява, че просто иска всички страни членки на ЕС да си върнат духа от 2020-а и да съживят импулса, който са дали на европейското възстановяване през миналата година. Френският финансов министър иска да се възроди духа на солидарност, на готовност, на желание за бързо икономическо възстановяване навсякъде в Европа. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във