Банкеръ Daily

Финансов дневник

Париж разследва централен банкер

Риад Саламе

Френската финансова прокуратура е открила предварително разследване срещу председателя на Ливанската центрана банка - Риад Саламе - по обвинения, че личното му състояние и недвижими имоти са придобити по незаконен начин.

Френските проверки са започнали в края на май и са за конспирация и пране на пари като част от организирана група. Те са се задействали след като две антикорупционни организации са внесли поотделно искания да се проучи дали Саламе е прехвърлил неправомерно придобити средства извън Ливан преди началото на банковата криза в страната през 2019-а и е отказал достъп на милиони граждани до собствените им авоари. Ищците твърдят, че банкерът, трима членове на семейството му и близък сътрудник от банката са използвали незаконни доходи, за да изградят "богато наследство" в Европа.

Правните действия на Франция следват федералната прокуратура на Швейцария, която през миналата година подложи на щателна проверка задграничните активи на Саламе и семейството му. За тях банкерът твърди, че са легитимни инвестиции, направени с парите, които той е спечелил докато е работил в "Мерил Линч" преди през 1993-а да оглави Ливанската централна банка. Швейцарските власти разследват преводи за близо 300 млн. щ. долара от сметки в институцията до сметки в Швейцария. 

Поверките са удар по репутацията на Саламе, който от години е възхваляван, че е успял да стабилизира икономиката на Ливан в условията на политическо напрежение и регионални конфликти. Не липсваха и критики за начина, по който провежда паричната политика по времето на дълбока икономическа криза. В отсъствието на политическо лидерство обаче ролята на Саламе стана жизнено важна. А Световната банка стигна до там, че определи Ливанската централна банка като "почти изключителен паричен стратег". Самият Саламе беше спряган дори за потенциална кандидатура за президент. След масовите протести в Ливан през октомври 2019-а срещу политическата класа, обвинявана, че е опразнила държавната хазна, Саламе също попадна под прицела на общественото недоволство.

Ливан е в тежка икономическа криза, резултат от десетилетия на лошо управление и корупция, която достигна катастрофални размери по време на пандемията от коронавируса и взривовте на пристанището на Бейрут през август 2020-а. Миналата седмица Световната банка обяви, че ливанския банков крах "вероятно ще попадне в топ 10, и дори в най-тежките три финансови кризи от средата на ХІХ век" след като БВП на страната слезе от от 55 млрд. щ. долара през 2018-а на едва 33 млрд. долара през 2020-а.

Саламе отхвърля обвиненията, произтичащи от швейцарското дело. Адвокатът му потвърждава френското разследване, но го окачествява като медийна или политическата поръчка. Самият Саламе е споделил навремето за "Блумбърг нюз", че личното му състояние е било 23 млн. щ. долара когато през 1993-а е поел управлението на Ливанската централна банка. Заплатата му в "Мерил Линч" е била 165 хил. щ. долара.

Ищците се надяват френското разследване да се съсредоточи върху банковите посредници, замесени в осъществените транзакции, както и върху играчите от ливанска страна. Тяхната цел е да искат реституция на всички незаконно придобити активи, които да се върнат на гражданите на Ливан.

Парижки адвокати, специализирани в престъпления на белите якички, посочват, че действията на финансовата прокуратура са идентични на предишни случаи, в които следователи са проверявали френски активи на официални чуждестранни представители, за да установят дали са получени неправомерно. 

През 2017-а по подобен казус са отнети активите на вицепрезидента на Екваториална Гвинея и срещу него е издадена и присъда. Идентични акции е имало и срещу политическите лидери на Габон и на Република Конго, както и срещу живеещия в изгнание чичо на сирийския президент и срещу сина на президента на Екваториална Гвинея. На 11 май пък "БНП Париба" бе обвинена в пране на пари от корупция и подкупи като част от разследване на френската собственост на покойния президент на Габон - Омар Бонго.

Facebook logo
Бъдете с нас и във