Банкеръ Daily

Финансов дневник

Париж и Берлин предлагат 500 млрд. евро за изцелението на ЕС

Ангела Меркел и Манюел Макрон обявяват амбициозния фонд за възстановяване от 500 млрд. евро

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон предлагат общ координиран фискален отговор на пораженията от разпространението на COVID-19. Той ще бъде под формата на фонд за възстановяване с активи в размер на 500 млрд. евро и трябва да помогне на Европейския съюз да се справи с икономическата криза.

Двамата лидери обявиха съвместната си инициатива на обща видео конференция в следобедните часове на 18 май. Идеята им е Европейската комисия да набере средствата от капиталовите пазари (операции, които до момента са били осъществявани в доста скромен обем) и те да бъдат използвани като безвъзмездна подкрепа на разходите на общността, а не под формата на кредити за националните правителства. Френско-германският план е значителен напредък като се има предвид категоричния отказ на Берлин за емитирането на общи дългови книжа, с парите от които да се плати за възстановяването на еврозоната.

Предложението се появява след неколкодневни преговори между лидерите на ЕС за единни мерки срещу най-тежкия в историята икономически спад на общността. Прогнозите са БВП на еврозоната да падне със 7.7% през тази година като най-тежко ще бъдат засегнати Италия и Гърция. Госпожа Меркел подчерта, че "подобна дълбока криза изисква адекватен отговор" и че "солидарността" трябва да определя дневния ред. Макрон пък описа предложението като "сериозна стъпка" и добави, че то представлява "прехвърляне на реални бюджетни пари към най-тежко засегнатите райони и най-пострадалите сектори". 

Инициативата на двете водещи европейски икономики обаче бе посрещната с незабавна и сериозна съпротива. Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви, че той и партньорите му от Нидерландия, Дания и Швеция са готови да приемат единствено спасителен фонд, който отпуска заеми.

Въпреки това френско-германският план вдъхва оптимизъм в Брюксел, че сделка между 27-е страни членки на Европейския съюз става по-осъществима. Предстои обаче тя да бъде договорена в окончателен вид на съвещание на високо равнище на лидерите на държавите-членки на общността. Подобна среща трябва да бъде свикана от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и датата тепърва ще се уточнява. Постигането на споразумение пък е много сложен и несигурен процес като се имат предвид различните виждания на страните от съюза. Госпожа Меркел също признава, че подобен договор в никакъв случай не е сигурен, защото "не може да бъде наложен силово". 

Да припомним, че на лидерска среща на върха през април ЕК бе натоварена да формулира достатъчно голям спасителен пакет за възстановяване, който да е базиран на седемгодишния бюджет на общността и на свързания с нея фонд за възстановяване. Предложеният на 18 май размер на активите от 500 млрд. евро е доста по-голям от първоначалните оценки, циркулиращи в ЕК, за кредити за 320 млрд. евро. Да не говорим, че идеята на Меркел и Макрон е всичките пари от този фонд да се предоставят безвъзмездно, като страните членки "поемат ясен ангажимент да провеждат стриктни икономически политики и амбициозни графици за реформи". Именно този начин на разпределение на средствата провокира скептицизма на "аскетичния север", който предпочитат всичките или голяма част от парите да се дадат под формата на заеми.  

Германският канцлер мотивира предложението си с факта, че различните страни членки на общността са засегнати в различна степен от пандемията и "съществува реален риск за единството на ЕС заради икономическите поражения от вируса". Докато фондът ще позволи на всички държави от блока да "реагират адекватно" на кризата. Като се има предвид безвъзмездното им разпределение, е ясно, че "най-засегнатите от пандемията ще извлекат и най-голяма полза от парите".

Френският президент подчерта, че "споразумението между Германия и Франция не е договореност между 27-е членки, но пък такава не би имало между всичките тях, ако не съществува френско-германска сделка". Макрон добави, че коронавирусът е европейският "момент на истината". Високопоставен френски чиновник пък коментира,, че идеята на двамата европейски лидери е "да се прехвърли мост" между "пестеливите" държави и останалите. 

Председателят на ЕК - Урсула фон дер Лайен - оцени предложението като "конструктивно" и като "признание за обсега и размера на икономическото предизвикателство пред Европа". И добави, че то следва посоката на работа на комисията, която ще вземе предвид мненията на всичките държави от общността, както и на Европейския парламент (който настоява дори за още по-щедър пакет).   

Испанският премиер Педро Санчес, който е един от привържениците на фонд за възстановяване, приветства споразумението между Берлин и Париж и сподели в "Туитър", че то е "първата стъпка в правилната посока и отговаря на испанските искания".

Председателят на Европейската централна банка - Кристин Лагард - коментира пред водещи европейски печатни издания, че "френско-германските предложения са амбициозни, целенасочени и добре дошли". 

Валутните пазари реагираха позитивно на плана: единната европейска валута поскъпна с повече от цент към зелените пари и в сутрешните часове на 19 май се разменяше срещу 1.0930 долара за едно евро. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във