Банкеръ Daily

Финансов дневник

Паричният "ястреб" Вайдман напуска Бундесбанк и ЕЦБ

Йенс Вайдман

Председателят на Бундесбанк - Йенс Вайдман - ще се оттегли от управлението на германската централна банка след повече от десетилетие на този пост и пет години преди да изтече мандата му. С което приключва дейността на един от най-стриктните пазители на паричната дисциплина в Европейската централна банка и върл противник на единния дълг на еврозоната точно когато институцията дебатира бъдещите си следкризисни стимули. 

Петдесет и тригодишният германец напуска по "лични причини" в края на годината, гласи официално съобщение, публикувано на 20 октомври. Той нямал предложение за нова работа, според говорител на германаската централна банка. Тя е публикувала писмо до персонала, в което Вайдман за пореден път изразява тревога и възмущение от инфлационните опасности, произтичащи от политиката на ЕЦБ.

Председателят на ЕЦБ - Кристин Лагард - заяви официално, че "уважава" решението и че "изключително много съжалява за него".

Оставката на Вайдман е повратен момент за централната банка на еврозоната, чийто управителен съвет води оживени дискусии по какъв начин да "преоблече" програмите си за покупки на облигации след края на пандемията. Германецът все пак ще участва във вземането на решение за паричната политика на последното за тази година официално съвещание на институцията, на което се очаква решение за бъдещите стъпки. 

Не е ясно дали оттеглянето на Вайдман ще има сериозно политическо последствие за ЕЦБ. Той е един от най-отявлените критици на неконвенционалните инструменти за стимулиране сред малцинството привърженици на по-стриктна парична политика в банковия управителен съвет. 

В писмото до персонала на Бундесбанк Вайдман посочва, че "ориентирана към стабилността парична политика ще е възможна единствено в дългосрочен план, ако рамката на монетарния съюз гарантира единството на действия и отговорности, паричната стратегия отговаря на тесния си мандат и не следва фискалната политика или финансовите пазари".

По оценка на икономисти, сега е перфектното време за оставката на Вайдман. Прегледът на стратегията на ЕЦБ приключва и нов канцлер много скоро ще управлява Германия. Единственият въпрос е, че след като няма какво да губи, колко категоричен ще е той в противопоставянето си срещу увеличението на размера на първата програма за покупка на облигации на ЕЦБ след изтичането на валидността на извънредната противопандемична схема PEPP. 

Ако новото правителство на Германия не успее да излъчи наследник на Вайдман до края на годината, временно управляващ на Бундесбанк ще е вицепрезидентката Клаудия Бух. 

Роденият през април 1968-а в Солинен Вайдман е бивш икономически съветник на канцлера Ангела Меркел преди да поеме управлението на Бундесбанк през 2011-а. Това е сложен момент след оставката на предшественика му Аксел Вебер и точно когато ЕЦБ се лута под натиска на противоречивите аргументи как точно да се справи със скока на доходността на европейските облигации по време на дълговата криза на блока на еврото. Воден от сериозни тревоги за евентуално повторение на хиперинфлацията от времето на Ваймарската република през 20-е години на миналия век, Вайдман се превръща в трън в петата на предишния шеф на ЕЦБ - Марио Драги - и си спечелва прякора "Доктор не".  

Въпреки че с течение на годините Вайдман смекчава тона, той остава верен на принципите си в полза на ортодоксалния подход на Бундесбанк, по който първоначално е създадена и самата ЕЦБ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във