Банкеръ Weekly

Финансов дневник

"Париба Пърсънъл Файненс" заблуждавала клиенти с "безлихвени" заеми

Кредитната компания "БНП Париба Пърсънъл Файненс" ЕАД е начислявала скрити такси по "безлихвени" заеми. Това става ясно от решение на Върховния административен съд, което потвърждава заповед на Комисията за защита на потребителите (КЗП) от 2015-а, по повод на наличието и забраната на нелоялната търговска практика. Напомняме, че финансовата институция обжалва наказателното постановление за 5000 лева.

Става въпрос за вид потребителски заем с нулев годишен лихвен процент, предназначен за закупуване на различни стоки от търговски вериги, който "БНП Париба Пърсънъл Файненс" предлагала до 2015 година.

В хода на проучването на случая било установено, че дружеството не е уведомявало клиентите си своевременно, че за да бъде фиксиран лихвеният процент (и то при условие, че годишната инфлация не надвишава 24%), трябва да заплатят такса "ангажимент". Въпросната такса се изчислявала върху пълния размер на главницата и се заплащала разсрочено, заедно с всяка погасителна вноска. Тези обстоятелства били посочвани едва в договора за отпускането на заема, твърдят хората от регулатора.

"По такъв начин кредиторът е създавал впечатлението, че няма допълнителни такси и лихви към главницата на кредита, а в същото време с въвеждането на такса "ангажимент" не гарантира напълно фиксирането на нулевия лихвен процент", обясниха от КЗП.

Проверката на комисията показала още, че при въпросната схема, връщайки кредита си, потребителят заплащал сума, по-висока от евентуално начислен лихвен процент. Например, кредит в размер на 3829 лв. за еднакъв период от време с 18% такса "ангажимент" струвал на потребителя 4518.22 лв. и 4397.64 лв. с 18% годишен лихвен процент.

Освен това, според Закона за потребителския кредит, при предсрочно погасяване на заема кредитополучателят дължи лихвите и разходите само за времето, в което е ползвал заема, но не и тези до края на срока на договора. А в разглеждания случай се предвижда потребителят да заплати цялата т. нар. такса "ангажимент". 

В своя защита хората от "БНП Париба Пърсънъл Файненс" заявиха, че наличието на таксата е било обявявано ясно и напълно коректно както в преддоговорната информация, така и на първата страница на договорите за отпускане на кредит. От дружеството обясниха, че редовно провеждат изследвания на клиентската удовлетвореност и в резултат на тях компанията адаптира търговските си практики.

"Именно в рамките на този процес, през 2015 г., компанията ни взе решение да преустанови предлагането на потребителски кредити за покупка на стоки на изплащане с 0% годишен лихвен процент и такса "ангажимент", разясниха от "БНП Париба Пърсънъл Файненс".

 

 


Към потребителите:

Преди да подпишете договор за кредит, проверете не само размера на лихвения процент и годишния процент на разходите, но и предвидените комисиони и такси на финансовата институция.

Информирайте се за срока на договора, размера, броя и периодичността на погасителните вноски. 

Изисквайте предварителна писмена информация с тези данни и прочетете внимателно договора и общите условия към него, преди да положите подписа си.  

Към търговците:

Информирайте пълно и коректно клиентите си за отпусканите заеми.

Задължително предоставяйте т. нар. „Стандартен европейски формуляр”, който съдържа данни за вида, размера и стойността на кредита, както и лихвения процент и годишния процент на разходите.

В преддоговорната информация опишете точно правата на клиента при упражняване правото му на отказ от заема или при предсрочно погасяване.


Facebook logo
Бъдете с нас и във