Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Пари от КТБ - чак преди Коледа

До края на октомври КТБ ще бъде във "фризера". Одиторската проверка ще продължи дотогава, за да може да се излезе с одитен доклад, а не с т.нар. одитно мнение, изразяващо единствено "първите впечатления" на проверяващите. Това казаха специално за "БАНКЕРЪ" от Централната банка. Никак не било сериозно да се правят изводи в резултат на 10-дневна ревизия, за това трябвали поне три месеца, добавиха оттам. През това време част от фирмите с блокирани средства в банката най-вероятно ще изпаднат в неплатежоспособност. (Денят за месечни вноски по кредитите в КТБ е 25-о число, така че на 25 септември вече по закон ще може да бъдат обявени в неплатежоспособност тези, които три месеца не са погасявали задълженията си.) Въпреки че банката приема вноски за погашения по кредитите. Така картинката на кредитния портфейл на трезора допълнително щяла да се изчисти.


От БНБ ни довериха още, че става дума за около 70 държавни фирми, за някои от които, дори и да държат разрешените по закон 25% от свободните си средства в КТБ, блокираните сметки ще се окажат фатални. От Националното сдружение на общините в Република България пък ни съобщиха, че не са изключени и фалити на общини. Над 100 млн. лв. били блокираните пари на местните власти в КТБ.


Едва след това -


най-рано в началото на ноември, ще се вземе решение

за съдбата на банката. Ако лицензът й бъде отнет тогава, в срок до 20 дни ще започне изплащането на гарантираните депозити в избрана банка. Важно е да се отбележи, че размерът на натрупаните средства във ФГВБ от 2.1 млрд. лв. е недостатъчен, защото защитените депозитни претенции ще са за сума от 3.7 млрд. лева. Разликата ще бъде работа на новото правителство, което, дай, Боже, бързо да бъде сформирано, ако изборите все пак се състоят на 5 октомври. Парите ще бъдат взети чрез емитиране на нов вътрешен дълг. Според проучване на "БАНКЕРЪ" банките имат готовност и желание да участват в наддаването. Така по груби сметки ще се стигне до купуване на Коледни подаръци.


За частните сметки над 100 хил. евро шансовете намаляват. Оставката на правителството и разпадането на парламента, както и "ограничената дееспособност" на служебното правителство обричат парите на Вежди Рашидов (над 2 млн. лв., поради което той заплаши със самоубийство) и стотици богати хора и фирми. БНБ ще работи по действащото законодателство, защото за всяка законова промяна е необходимо избрано, а не назначено правителство и работещ парламент.


Хората с гарантирани депозити, без вина виновни, също ще трябва да почакат. Чакането за тях обаче вече не е при рекордните лихви, достигащи 11%, а по среднопазарни нива 3-4 пъти по-ниски.


От БНБ ни довериха сензацията, че


са обсъждали избирателно теглене на депозити

Ставало дума за тежки случаи, свързани с онкологични операции например. Централните банкери обаче се уплашили от последствията, които биха предизвикали предимствата при ползване на животоспасяващите пари. Защото те могат да предизвикат лавина от съдебни дела за дискриминация и протестни действия, които още повече да усложнят ситуацията. Затова централните банкери решили да загърбят хуманизма.


Движението за права и свободи остава на позицията си, че е по-добре


държавата да подкрепи "Креди Агрикол"

със специален закон и в който да бъдат влети пасивите и "добрите активи" на КТБ, отколкото просто последната да бъде фалирана. Първият вариант по наши сметки щеше да струва на българския данъкоплатец по-малко, отколкото естествената смърт на банката, след която ще се платят (на пръв поглед) доста по-икономично само гарантираните депозити до 100 хил. евро. Това каза специално за "БАНКЕРЪ" председателят на бюджетната комисия към парламента Йордан Цонев. Той обвини БСП и ГЕРБ в непостоянство за това според него нещастно развитие.


Според Цонев Европейската комисия в лицето на дирекция "Конкурентоспособност" е дала писмено разрешение на идеята на ДПС за лошата и добрата банка.


Високопоставен източник от Централната банка потвърди за предписанието от ЕК. Така били решени банкови проблеми в Испания, Исландия и др. страни. Той обаче оспори авторството на ДПС.


Важен фактор


от централата на БСП

каза специално за "БАНКЕРЪ", че имало схема, при която всеки "незащитен" депозант на КТБ да може да отиде в банка от предварително одобрен списък и да преоформи депозита си там, на сигурно, като той бъде изваден от пасивите на КТБ. Преди това да се обяви, че държавата седи зад всяка от тези банки, както това стана на два пъти с Първа инвестиционна банка. Много от депозантите щели да повярват в сигурността - все пак държавата дава гаранции - и да не теглят спестяванията си, което би облекчило хазната. Изтеглените пари обаче веднага щели да бъдат рефинансирани от хазната.


Кризата в БСП обаче отложила завинаги тези странни идеи за справедливост у червените. "До неделя, когато е конгресът на БСП, нищо няма да пипаме, съсредоточени сме да извадим партията от кризата, загърбили сме КТБ" - ни каза човек от "Позитано" 20. - А и не можем да си позволим да сервираме на бъдещия ни председател още една порция от бъркочите на Моника", добави той. И понеже парламентът си отива на 5 август, време за законови промени няма да има, призна крахът на червените идеи, източникът.


Междувременно Корнелия Нинова, една от кандидатурите за "трона" на Станишев, реши да покаже твърдост и поиска оставката на цялото ръководство на БНБ. Дни преди нея това поиска, но само за двама - управителя на БНБ Иван Искров и на шефа на "Банков надзор" на централната банка и подуправител Цветан Гунев, и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. На 22 юли той дори предложи четири стъпки за оздравяване на КТБ, първата от които е махането на Искров и Гунев за успокояване на ситуацията. От ДПС също заеха подобна позиция.


От Централната банка коментираха, че


обезглавяване на цялото ръководство

е крайно решение и липса на желание за справедливо възмездие на конкретните виновници. Освен това то може би било и незаконно, защото ще премахне принципа на застъпване на мандатите, което е базата за приемствеността между последователните ръководни тела на БНБ.


На въпрос към БНБ може ли Оманският фонд да се превърне в изцелител за КТБ оттам ни отговориха, че са силно песимистични. Това е така, защото, самите оманци не искат да водят никакви преговори, преди да видят реалното състояние на банката от официалния одиторски доклад през октомври. Второ, дори и само една трета от кредитния портфейл от 3.5 млрд. лв., който е "под въпрос", да се окаже "лош", те едва ли ще рискуват да вкарат милиард и нещо при яснотата, че депозантите най-вероятно ще доопоскат банката откъм ликвидност.


 

 


Двата законови варианта според БНБ
Член 36 от Закона за кредитните институции дава два начина за отнемане на лиценза на КТБ. Първият е вече в миналото, защото КТБ е под специален надзор. Можело е банката да остане с отворени врати и БНБ за изчака седем дни, за да стане ясно, че трезорът не може да обслужва плащанията си, след което да й грабне лиценза. Но тогава цената за цялата държава би била убийствена.Втората възможност може, а може и да не бъде реализирана есента. Ако одиторите докажат отрицателен капитал - т.е. загубата е по-голяма от собствения капитал на банката, Централната банка е длъжна да изтрие трезора от регистъра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във