Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Пари има": Министрите са доволни от развръзката с пенсиите

Служебните министри на финансите и на социалната политика Асен Василев и Гълъб Донев дадоха знак, че актуализираният бюджет на Държавното-обществено осигуряване ще бъде изпълнен въпреки одобрените от парламента добавки от 120 лв. към пенсии до края на годината.

"Парламентът прие бюджет на ДОО, който е разумен, устойчив във времето и гарантира, че пенсионерите ще продължат да получават по високи пенсии от догодина или докато нов парламент не реши да ги вдигне повече. Общата сметка на промените натоварват държавния бюджет със 115 млн. лв. допълнителен трансфер към ДОО. Трябва да се има предвид обаче, че актуализацията на бюджета е направена юли месец. Оттогава имахме окончателните данни за юли и август и предварителни данни за първата седмица на септември. Вече сме идентифицирали допълнително 300 млн. лв. приходи, които могат да бъдат използвани. Тези 115 млн. лв. се покриват от допълнителните 300 млн. приходи", обясни министърът на финансите Асен Василев. 

Вицепремиерът Гълъб Донев заяви, че актуализираният бюджет на ДОО може да бъде изпълнен. 

Парламентът стигна до компромис за увеличението на пенсиите. Окончателно приетият вариант предвижда от 1 октомври до 25 декември държавата да изплаща 120 лв. добавка към всички пенсии. От Коледа влиза в сила и индексацията на пенсиите -  минималната пенсия да бъде увеличена на 370 лв., а всички останали пенсии ще се индексират според новия заложен коефициент за трудов стаж от 1.35. Това бе вариант, предложен от служебния кабинет, но внесен като поправка в закона от председателя на Бюджетната комисия Любомир Карамански и бе подкрепен в пленарната зала с гласовете на "Има такъв народ", "Демократична България" и ДПС. 

При гласуването депутатите запазиха и увеличението на обезщетението през втората година от майчинството - от 380 на 650 лв., което влиза в сила от 1 октомври.

Очаква се в петък (10 септември) да се гласуват окончателно и промените в Закона за държавния бюджета. Преди това следва да бъде приета на второ четене и актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Facebook logo
Бъдете с нас и във