Банкеръ Daily

ЧЕТИВО С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Паралелният свят на фискалните пари

Нова ерес клати устоите на еврозоната през последните няколко седмици. Тя се разпространява в Италия под името краткосрочни правителствени облигации или "мини-BOTs". Те са замислени като книжа с нисък номинал (от едно до 500 евро), които се емитират с цел да покрият просрочени плащания към държавни доставчици. Инструментите биха могли да се продават и като кредити до 25 хил. евро всеки на данъкоплатци, имащи право да получат обратно парите си.  Мини-BOTs нямат точно определен срок за погасяване и не носят лихвен доход на собствениците си. Те ще бъдат гарантирани от държавата и ще се приемат от правителствените институции за плащане на данъци. Трети страни няма да са задължени да ги приемат. Името мини-BOTs е заиграване със съкращението BOT (Buoni Ordinari del Tesoro) на обикновените краткосрочните италиански ДЦК.

Засега въпросните инструменти са само идея, която може никога да не се осъществи на практика. Тя бе включена в законодателния дневен ред на крайнодясната партия "Лига" на вицепремиера Матео Салвини и на популистите от движението "Пет звезди" през май 2018-а. По онова време "Лигата" обяви, че емитирането на мини-BOTs за 70-100 млрд. евро и използването им за плащания на доставчици и на кредитори ще зареди с нова енергия икономиката на страната. Планът е на икономическия съветник на партията Клаудио Борги, който по време на предизборната кампания през 2018-а показа по телевизията примерен дизайн на книжата. Те изглеждат точно както бившата италианска валута с изображения на видни италианци. Например, на облигацията от пет евро е футболната звезда Марко Тардели непосредствено след като той отбелязва победния гол в заключителния двубой от турнира за Световната купа през 1982-а, спечелен от Италия. За 20-евровата книга е предложен лика на видната журналистка Ориана Фалачи, призната за най-сериозния военен репортер на 60-е и 70-е години на миналия век. Нейни са пророческите слова: "Коранът е новия „Капитал“ на Маркс, Мохамед е новият Маркс, Бин Ладен е новият Ленин, а 11 септември е превземането на Бастилията и Зимния дворец“. А в собствения си профил в "Туитър" Борги поставя "божественото" си превъплъщение на облигация от 10 хил. лири.

 

Мини-BOTs се върнаха в новините след като на 28 май италианският парламент гласува единодушно предложение кабинетът да ускори плащанията на кредитори и доставчици, включително с мини ДЦК. Три дни по-късно (на 31 май) италианското финансово министерство отрече да крои каквито и да било планове да емитира подобни книжа. На фона на битките на Рим с Европейската комисия за фискалната дисциплина обаче нищо не може да се изключи категорично. Особено след като на 5 юни Брюксел препоръча срещу Рим да започне дисциплинарна процедура заради огромния държавен дълг, която може да приключи с глоба в размер на 0.2% от италианския БВП или грубо 4 млрд. евро. Публичният дълг на Италия се увеличи от 131.4% от БВП през 2017-а до 132.2% през 2018-а. По сметки на ЕК той ще достигне 133.7% през тази година и 135.2% през 2020-а - грубо нарушение на правилата на Европейския съюз, според които трябва да върви надолу.

Реакцията на идеята за мини-ДЦК бе мигновена. Председателят на Европейската централна банка - Марио Драги - коментира на 6 юни, че тези инструменти могат да се смятат или за пари (следователно незаконни от гледна точка на правилата на еврозоната, защото те могат да се печатат само от ЕЦБ) или за нова форма на дълг (което ще увеличи и без това огромните задължения на страната). Италианският финансов министър Джовани Триа също отхвърли идеята за мини-BOTs като повтори мотивите на Драги и раздразни лидерите на управляващата коалиция. На 10 юни пък премиерът Джузепе Конте увери в интервю в "Кориере дела сера", че правителството никога не е обсъждало продажбата на мини-BOTs и добави, че има и други начини да се ускорят забавените плащания, които през миналата година и без това са били намалени.

 

 

Инвеститорите също са нащрек. Техните опасения са, че мини-книжата могат да се превърнат  дефакто в паралелна валута, защото биха могли да служат не само за плащането на данъци, но също и за покупка на стоки и услуги от правителството, както и да се търгуват. Те се спрягат дори като  временно средство за разплащания в преходния период, ако Италия реши да излезе от блока на еврото. Рим отрича, че  мини-BOTs ще е законно платежно средство, защото само ЕЦБ може да печата пари в еврозоната. Борги пък контрира "дълговите" мотиви на Драги с аргумента , че мини-BOTs просто ще секюритизират съществуващия дълг. 

Страховете на експертите за паралелна валута може би не са съвсем неоснователни на фона на съобщенията на висш италиански полицейски служител, че местни криминални организации продължават да използват италианската лира, "работила" преди въвеждането на еврото за да правят незаконни транзакции. Засега не е ясно как точно излезлите от обръщение банкноти (в края на февруари 2002-а) се обменят срещу евро (ако това изобщо се случва), но оторизираните власти все още разследват каналите.

Джузепе Арборе - заместник началник на службата за финансови престъпления Guardia di Finanza - каза по време на изслушване в парламента на 13 юни, че той и колегите му все още разкриват големи количества лири и че те продължават да са част от незаконните операции. Забележките на Арборе удивиха законодателите от сенатската финансова комисия, пред която той излагаше правителствения проектозакон за опростяване на данъчната система. Когато закоондателите го притиснаха да приведе примери, той отказа с мотив, че се водят следствени действия.

Всъщност, не за първи път бившата италианска валута и престъпният свят се оказват оплетени  в тесни връзки. През 2012-а звеното за финансова информация на "Банка д'Италия" информира, че работи съвместно с Бюрото "Анти-мафия" по "съобщения за подозрителни транзакции", свързани с конвертирането на италиански лири в евро. Според сегашното законодателство такъв обмен не е възможен, а италианската централна банка преди години преведе в държавната хазна еквивалентната стойност от около 1.2 млрд. евро на останалите в обръщение стари лири. 

 

"Аватарът" на Клаудио Борги в "Туитър"

 

Емитирането на мини-BOTs не е италианска иновативна стратегия. Инструменти, подобни на IOUs, са били използвани и в миналото. Аржентина пусна мини IOUs, познати като LECOPs, в началото на ХХІ век, за да плати заплати на държавните чиновници в условията на препускаща инфлация. Американският щат Калифорния емитира IOUs през 2009-а когато остана без налични пари, за да се разплати с доставчиците и за връщане на ДДД на физически лица. Гръцките лидери също обсъждаха вариант за емитиране на електронни IOUs през 2015-а в хода на преговорите с кредиторите, за да остане страната в еврото.

Биевшият финансов министър на Гърция - Янис Варуфакис, който през 2015-а предложи цифров вариант на фискални пари, остро критикува италианските мини-ДЦК, които, за разлика от неговата паралелна разплащателна система, ще доведат до разпад на блока на еврото.

Мнението на господин Варуфакис публикуваме в продължението на статията.

 

(Бел. ред. - IOU или "I owe you", в превод "аз ви дължа". Буквите, написани на лист хартия плюс дължимата сума, подпис и дата, представляват потвърждение за задължение  - едновременно разписка за парите и поемане на ангажимент за връщането им. Кредиторът пази IOU като доказателство за заема и може да го покаже в съда. Въпросният документ не е нито ценна книга, нито запис на заповед).

 

Четете продължението Варуфакис възропта срещу италианските "мини-ДЦК"

Facebook logo
Бъдете с нас и във