Банкеръ Daily

"Кофас":

Пандемията в Италия ще удари икономиката ни

Икономиката на България ще търпи негативи заради разпространението на коронавируса в Италия,а и заради икономическата ситуация там. Към такива закллючения насочва  последният  анализ на международната компания за кредитно застраховане и управление на риска "Кофас".

"В сравнение с някои силни икономики в Европа като тези на Германия, на  Франция и други, страната ни ще бъде засегната по-слабо, но рисковете не са за подценяване, тъй като около 8% от БВП се формират от търговията с Италия", обясни Грегорж Шилевич, регионален икономист на "Кофас груп".

Италия изнася стоки за голяма част от Източна Европа, а пък самата тя зависи донякъде от други големи икономики. Много европейски държави, сред които Словения, Грузия, Швейцария пък разчитат на вноса от Италия за доставка на машини,на  лекарства, на  бяла техника и други.

"В ситуация, в която Италия е възпрепятствана да изнася своите стоки, можем да говорим за рецесия в страната и за допълнителни затруднения дори в страни като Германия и Франция", подчерта Шилевич. Той посочи, че икономиките в Италия и Испания са силно фокусирани върху услугите, сред които търговия на едро и на  дребно, транспорт, хотелиерство, ресторантьорство и други. По думите му страните са силно засегнати от приетите ограничения и намаляването на производството, както и драстичния спад на туристите. Брутната добавена стойност от услугите в Италия представлява 23% от брутния вътрешен продукт на страната. За много сектори, свързани с услугите, пандемията означава месеци загубени приходи, които няма да бъдат компенсирани, дори и от останалата част от икономиката да се възстанови бързо. За компаниите, свързани с производство на метали, за услуги, за транспорт, от хранително-вкусовата промишленост в  "Кофас" очакват голям брой  да обявят несъстоятелност. А с наложените забрани за пътувания  перспективите за туризма също са  изключително лоши.

"Държави като Грузия, Естония, Австрия, Словения са силно зависими и вероятността да страдат от по-малък брой туристи е голяма, особено ако ситуацията с COVID-19 не бъде овладяна бързо. България също е една от страните, които ще бъдат силно засегнати от недостиг на туристи, а  делът на туризма у нас е около 14% от БВП".

Шилевич сподели, че прогнозата на "Кофас" за ръст на икономиката на Китай от 5.8% вече е променена и дори се очаква да падне допълнително, като достигне 2% през този месец. Той добави, че индексът на промишлено производство (NBS Manufacturing PMI) е паднал до 37 пункта, което е най-ниското ниво в историята му. То  е с 2% по-ниско, в сравнение с това, което се наблюдаваше през световната криза от 2008 година.

Експертът припомни, че Централните банки вече взимат стимулиращи мерки, като намаляват лихвените проценти. Според регионалния икономист на "Кофас груп" се усеща нужда от фискална стимулация - приетите в някои държави мерки за замразяване на данъците към държавата и забавянето на издължаване по кредити за известно време биха могли много да помогнат всегашната ситуация.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във