Банкеръ Daily

Финансов дневник

Пандемията ще ореже тазгодишните дивиденти с 30 процента

Акционерите ще се простят с близо 500 млрд. щ. долара, които би трябвало да получат под формата на дивиденти от компаниите, които се борят да защитят балансите си от икономическите поражения на пандемията. От началото на кризата досега фирмите вече са орязали плащания за десетки милиарди долари към инвеститорите. Сред тях са и гиганти като "Шел" и "Бритиш петролиъм", които правят подобни редукции за първи път от десетилетия насам. 

Фондовият мениджър Janus Henderson пресмята, че при най-оптимистичния сценарий за изход от кризата, причинена от разпространението на COVID-19, общият размер на изплатените дивиденти в световен мащаб ще намалее с 213 млрд. долара - до 1.21 трлн. долара, което е спад с 15 процента. В тази сума обаче са включени единствено вече направените и обявените редукции. 

При най-песимистичния сценарий, в който са включени всичките фирми, които Janus Henderson прогнозира, че ще орежат дивидентите, общият размер на плащанията, с които ще се разминат глобалните инвеститори, може да достигне 493 млрд. долара или над една трета от дължимите грубо 1366 млрд. долара. Фондовият мениджър обяснява, че разликата между двата сценария е толкова голяма защото кризата се развива много бързо и непредсказуемо и заради вероятността някои компании просто да намалят плащанията, а не да ги анулират изцяло. 

По време на глобалната финансова криза от 2008-а дивидентите в световен мащаб са паднали с около 30%, припомнят експертите на Janus Henderson. И добавят, че някои региони като Великобритания и Европа, могат да направят и по-дълбоки редукции. Докато Северна Америка изглежда ще е засегната по-слабо, благодарение отчасти на по-големия брой акции на технологични фирми, както и заради вероятността компаниите да предпочетат да прекратят обратното изкупуване на книжата си вместо да намалят дивидентите. 

На Стария континент регулаторите притискат фирмите от сектора на финансовите услуги - банки и застрахователи - да се откажат да разпределят дивиденти. Стратегията на Азия е тези плащания да се отложат поне с една година след като много дружества вече определиха сумите за 2020-а на база на спечеленото през 2019-а. 

Най-тежко ще бъдат засегнати акционерите в секторите на банковите услуги, потреблението, петролния и минния бранш, както и някои промишлени области като например въздухоплаването. Докато дивидентите от фирмите в областта на технологиите, здравеопазването, хранителния бранш и секторите на базови потребителски стоки ще са по-защитени.  

Според Бен Лофтхаус - един от мениджърите на глобалните приходи от акции на Janus Henderson - "сегашният спад наистина изглежда много стръмен, но подкрепата на правителствата и на централните банки е в безпрецедентен обем, което вдъхва надежда за ускорено възстановяване". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във