Банкеръ Daily

Финансов дневник

Пандемията ще е най-скъпото застрахователно събитие

Пандемията от коронавируса вероятно ще се окаже най-скъпото застрахователно събитие в историята на сектора, оставяйки зад себе си други мащабни бедствия като урагана "Катрина" през 2005-а и терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001-а, сподели за "Файненшъл таймс" шефът на "Лойдс ъф Ландън" - Джон Нийл. Застрахователите ще трябва да изплатят щетите по широка гама от застрахователни рискове - от анулиране на различни мероприятия до управление на задълженията, макар че се водят оживени спорове за размера, до който застрахованите ще бъдат компенсирани за прекъсванията на бизнеса им.  

Господин Нийл добавя, че в течение на времето ще се обсъждат загуби за десетки, ако не и за стотици милиарди. Той смята, че плащанията към клиентите ще надхвърлят 50-е милиарда долара, които отидоха за погасяване на щетите, нанесени от урагана "Катрина". И "каквито и да било изгледи за пазара да направи нещо друго освен колосална загуба през 2020-а, са равни на нула."

Овен че ще трябва да платят исковете на клиентите, застрахователите вероятно ще се наложи да върнат и част от застрахователните премии заради общия спад на бизнеса. Просто защото доста застрахователни полици се основават на оборота или на трудовите възнаграждения в сектора на комуналните услуги. 

Застрахователният бранш отдавна се опитва да докаже, че стандартните полици не включват "пандемична" клауза, но клиентите и техните адвокати твърдят, че има солидни причини да очакват обезщетения. На 23 април Hiscox Action Group - 200-членна група от дребни и средни дружества, която вече е подала иск срещу застрахователите - обяви, че е наела правната кантора Mishcon de Reya, да защитава правата й и че води преговори за финансиране на правните действия. В официално изявление Hiscox информира, че е склонна да работи с "британския застрахователен сектор, с регулаторите и с клиентите, в опит да се постигне споразумение". Ръководството на група съобщи също, че може да поиска и допълнителни обезщетения за закъснели плащания по внесените искове, които позволява законодателство, прието през 2016-а. Адвокати свидетелстват, че от приемането му пред четири години досега не е бил удовлетворен нито един иск за закъснение, но нищо не пречи той да бъде използван в сегашните условия. 

Господин Нийл призовава застрахователите на Острова да се заемат с въпроса за прекъсванията на дейността на фирмите и да подготвят в кратки срокове работещ механизъм, така че споровете да не се проточат с месеци. Той добавя, че застрахователните компании трябва да се споразумеят с правителството по какъв начин и до какъв размер да се поркриват щатите от евентуална втората вълна на заразата. 

"Лойдс ъф Ландън" е заделил 15 млн. брит. паунда за финансиране на проучване, което да укаже как пандемиите и други едри събития могат да се разрешават най-добре в бъдеще. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във