Банкеръ Daily

Левон Хампарцумян:

Пандемията няма да забави влизането ни в еврозоната

Ексбанкерът Левон Хампарцумян не очаква пандемията да причини забавяне в процеса на присъединяване на България към еврозоната.

„Минималният срок е 2 години, никой не се е справял за това време, последните държави престояха 4-5 години в чакалнята. Предстои да направим някои промени в законодателството и регулациите. Процесът на присъединяване е по-важен от самото присъединяване. Ние отдавна не мислим дали имаме в джобовете си левове или евро заради валутния борд“, смята финансистът.

Коментарът му идва на фона на публикация на Европейската централна банка, според която без извършването на ключови реформи и провеждане на устойчиви икономически политики, страната ни няма да извлече необходимите ползи от престоя си в чакалнята на еврозоната и смяната на лева с еврото.

Прогнозата на управителя на БНБ Димитър Радев, подкрепена впоследствие и от финансовия министър, е, че България може да влезе в еврозоната през 2024 година.

Както "Банкеръ" писа, на 5 януари експерти от ЕЦБ публикуваха обширен анализ, посветен на членството на България и Хърватия в механизма ERM II. Една от основните им констатации е достатъчно красноречива: "От политическа гледна точка приемането на еврото е възможност, но не и гаранция, за страните членки да се радват на значителни ползи. Най-важното е, че приемането на глобална валута подсилва монетарната стабилност и това се олицетворява от една среда на стабилни и ниски лихви. Но тази полза може също така да направи страната уязвима, ако си мисли, че монетарната стабилност е заместител на дисциплинираната и устойчива икономическа политика".

Според ЕЦБ както България, така и Хърватия имат много голям прогрес в овладяването на макроикономическите дисбаланси, но все още трябва да направят значителни стъпки по посока по-добри институции и управление.

Иначе според Левон Хампарцумян при всички случаи ще се стигне до влошаване на кредитните портфейлите на трезорите, но през добрите години те са натрупали достатъчно буфери, които ще им помогнат да преодолеят трудностите. По думите му не трябва да губим доверие в банките в тази ситуация, тъй като в посткорона ерата те ще са институциите, през които ще се канализират системите за подпомагане

Бившият банкер е на мнение, че не трябва да има трето удължаване на кредитния мораториум: „Ние вече виждаме, че медицинската фаза на проблема, като че ли има светлина в края на тунела, има решение. Прекаленото удължаване на мораториума ще има негативен ефект, защото фирми, които са нежизнеспособни и с COVID и без COVID, няма смисъл да ги дундуркаме“, обобщи Левон Хампарцумян в телевизионно интервю.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във