Банкеръ Daily

Финансов дневник

Пандемията не пречи на напредъка ни към еврозоната, обяви управителят на БНБ

Противно на някои притеснения, изразени по-рано през годината, пандемията не възпрепятства напредъка ни в задълбочаването на европейската интеграция. Наистина е забележително постижение, че през този период, въпреки огромните икономически, финансови и дори политически усложнения след разпространението на пандемията, ние успяхме да завършим успешно най-важните проекти за влизането ни в Механизма на обменните курсове II (ERM II) и Банковия съюз. Така продължаваме пътя към следващия етап – приемане на еврото. Това заявява управителят на БНБ Димитър Радев пред списанието Global Finance.

За поредна година управителят на БНБ Димитър Радев попадна сред отличниците в класацията на списанието Global Finance, посветена на най-добрите в управлението на централните банки в целия свят. Българският гуверньор е единственият представител на Европа, получил най-висока оценка - "А". 

В интервюто Радев уточнява също, че оптималната стратегия за страната е да се стремим да останем в ERM II за възможно най-кратък период. "От днешна гледна точка това предполага, че 2024 година ще е годината за присъединяване на България към еврозоната. Разбираемо е обаче, че всеки такъв времеви хоризонт е свързан с комплексни фактори и несигурност предвид развитията в икономиката, финансите и политическия ландшафт – както в еврозоната, така и в страната. Затова като централна банка се фокусираме върху качеството на процеса, т.е. върху нещата, които е необходимо да бъдат направени, а не толкова върху конкретен краен срок", подчертава управителят на централната банка. 

Димитър Радев потвърждава прогнозите на някои икономисти, че спадът на БВП в България ще остане под средните нива в ЕС. Той акцентира също така, че банките в България навлязоха в новия период с коронавируса много добре подготвени и устойчиви според всички общоприети показатели. В края на 2019 г. банковата система имаше над 19% базов собствен капитал от първи ред (CET1) и 270% коефициент на ликвидно покритие. По думите му обичайно поддържаните високи нива на капиталова адекватност и ликвидност в сектора бяха повишени още повече през последните години в резултат на прегледите на качеството на активите и стрес тестовете, проведени от БНБ и ЕЦБ. Мерки на БНБ имаха за цел да осигурят още по-голяма защита, поради безпрецедентния характер на рисковете, пораждани от пандемията.

Гуверньорът добави, че тези мерки ще останат толкова дълго, колкото е необходимо. "Разбира се, ние следим внимателно икономическата ситуация и тенденциите в банковата система и във всички области, свързани с нашите задачи и отговорности като централна банка. Добрата новина е, че днес знаем много повече, отколкото само преди месеци, за икономическата и финансовата цена на пандемията. Въпреки това несигурността остава изключително висока. Докато не се очертаят по-стабилни прогнози за развитието на пандемията, ще трябва да останем бдителни и готови за действие", обобщава Димитър Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във