Банкеръ Daily

Финансов дневник

Пандемията може да струва над 4 трилиона долара на световната икономика

Икономическият растеж в развиващите се страни от Азия се очаква да отбележи силно забавяне през 2020 година заради последиците от пандемията от коронавируса, което може да остави трайни белези върху световната икономика, обяви Aзиатската банка за развитие (АБР).

В годишния си доклад "Перспективите пред развитието на Азия" банката понижава прогнозата си за растежа на региона до 2,2 на сто през 2020 година. Макар да се очаква темпът да се възстанови до 6,2 на сто през 2021 година, АБР предупреждава, че вирусът, който зарази вече над един милион души в света, е сериозен риск за перспективите за растеж.

Развитието на световната пандемия и следователно перспективите за глобалната и регионална икономика са изключително несигурни, отбелязва главният икономист на институцията Ясуюки Савада. Растежът може да се окаже по-слаб, а възстановяването - по-бавно, отколкото прогнозираме в момента, допълни той.

Глобалните загуби, причинени от нарушаването на икономическата активност и разходите за здравеопазване, могат да достигнат 4,1 трилиона долара или 4,8 процента от световния брутен вътрешен продукт. Развиващите се страни от Азия ще понесат до 36 процента от очакваните загуби, се посочва в доклада.

Най-лошият сценарий е "изключително вероятен, ако пандемията продължи повече от шест месеца и засегне и по-широката икономика", посочва Ясуюки. Веригите за доставка могат да бъдат трайно прекъснати и да се стигне до отстъпление на глобализацията и регионалната интеграция.

Това би било удар за Азия, която спечели много от отворените икономики и либералната търговия и капиталови потоци през изминалото десетилетие, подчертава експертът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във