Банкеръ Daily

Финансов дневник

Пандемичната криза може да прерасне във финансова

Кармен Рейнхарт

Главният икономист на Световната банка Кармен Рейнхарт предупреди, че пандемията от коронавируса се превръща в сериозна икономическа криза, която може да прерасне във финансова. В интервю за телевизия "Блумбърг" госпожа Рейнхарт каза, че "кризата не е започнала като финансова, но постепенно се превръща в голяма икономическа криза със сериозни финансови последствия". 

Рейнхарт, която пое длъжността на главен икономист на Световната банка през юни, придоби световна известност с работата си по публикуваната през 2009-а книга за последната финансова криза с тогавашния си колега от Харвард - Кенет Рогов - "Този път е различно: Осем века на финансово безумие". Тя превърна дуета в учебник за историята на правителствените фалити, рецесии, банкови провали, разпродажби на валути и инфлационни взривове. 

На въпроса дали покупките на облигации от централните банки с цел да държат ниски лихвите и доходността не е игра с нулев резултат когато в нея участват всички, госпожа Рейнхарт посочва: "Това е война. По време на войни правителствата финансират военните си разходи с каквото могат и точно сега има огромна нужда от тях". И добавя: "Сценарият, в който сме в момента, не е нормален и стабилен".

Рейнхарт споели разсъжденията с аудиторията на "Блумбърг" след като най-богатите държави в света се съгласиха да подновят инициативата си за облекчаване на дълговете на най-бедните стопанства поне до края на първото полугодие на 2021-а - наполовина по-кратък период от призива на Световната банка за едногодишно удължаване.  

Китай е получател на почти 60% от парите, които най-бедните страни в света трябва да платят по задълженията си през тази година, сочат данни на Световната банка. Пекин е отпуснал много заеми на развиващия се свят при непрозрачни условия и при доста по-високи лихвени проценти от онези, които бенефициентите могат да си позволят, съобщи още през август президентът на международната институция. В тази връзка госпожа Рейнхарт коментира, че азиатският гигант също участва в сделката по облекчаване на дълговото бреме на най-бедните, макар и "не съвсем изцяло". Към нея не са се включили Китайската банка за развитие, която е основен кредитор, както и кредиторите от частния сектор на страната. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във