Банкеръ Daily

Финансов дневник

Пакетът от стимули за 900 млрд. долара отива за подпис при Доналд Тръмп

Щатският Сенат одобри в късните часове на 21 декември поредния пакет от стимули за 892 млрд. щ. долара, който трябва да подкрепи пострадалите от пандемията домакинства и фирми. От контролираната от републиканците горна камара на американския конгрес 92-а сенатори гласуваха в полза на законопроекта, а шестима бяха "против". Вотът на Камарата на представителите, в която мнозинство имат демократите, е 359 гласа "за" и 53 "против". 

Документът ще бъде изпратен в Белия дом за подпис от президента Доналд Тръмп, за да се превърне в закон. Обемът му е почти 5600 страници, по чието съдържание лидерите на парламентарните групи на двете камари на конгреса постигнаха съгласие "в последната минута" късно вечерта на 20 декември след няколко дни на напрегнати преговори.  

Както вече информира "Банкеръ", вторият по размер в историята на САЩ пакет от икономически облекчения (след подписания от президента Тръмп на 27 март 2020-а CARES Act за 2.2 трлн. долара) включва подпомагане на дребния бизнес с почти 300 млрд. долара, нов кръг от директни плащания до 600 долара за пълнолетен американец и по 300 долара допълнителна седмична осигуровка срещу безработица до редата на март. Сред другите провизии са 82 млрд. долара за колежи и училища и 25 млрд. долара под формата на помощи за плащане на наеми, както и удължаване на мораториума върху принудителното изваждане на неплатежоспособни наематели от жилищата им.  

Американският министър на финансите Стивън Мнучин коментира за "Си Ен Би Си" на 21 декември, че директните плащания за американците ще са по банковите им сметки преди края на годината. 

Новият пакет от икономически стимули трябва да послужат като спешен мост за финансиране през първото тримесечие на 2021-а. Новоизбраният президент Джо Байдън и лидерите на двете парламентарно представени партии заявиха намеренията си да преразгледат помощта през новата година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във