Банкеръ Daily

Финансов дневник

Пак ще "пипат" наредбата за касовите апарати

Галя Димитрова

Изцяло нов модел на фискална отчетност в електронната търговия ще бъде предложен до края на януари 2021-а, съобщи Националната агенция за приходите. 

Работна група с участието на бизнеса и данъчни експерти ще предложи форма на т.нар. софтуерна фискализация за електронната търговия. Под софтуерна фискализация експертите разбират софтуерите на електронните магазини директно да могат да изпращат фискален бон до НАП, без да са нужни касови апарати.

Засега обаче приходната агенция не разяснява каква "форма" ще предложи. “Приемам аргументите за необходимостта от въвеждане на софтуерна фискализация и предлагам да се започне от електронната търговия”, казва изпълнителният й директор Галя Димитрова

От НАП уверяват също, че ако либерализираният режим доведе до по-добро спазване на данъчно-осигурителните  изисквания и намаляване на щетите за бюджета, прилагането му може да се разшири и в други браншове.

Отчита се, че 25 млн. лв. доходи от онлайн бизнес, главно на физически лица, са декларирани в последните няколко месеца след кампанията за наблюдение на наложените платежи чрез куриерските компании.

Злополучната реформа

Излиза, че отново ще се стигне до промени в наредбата за касовите апарати, позната като Наредба Н-18, която през годината бе обект на безкрайни спорове между правителството и бизнеса.

В края на ноември Върховният административен съд отмени част от текстовете на тази наредба. Жалбата срещу Наредба Н-18 беше заведена от 40 организации на 17 юли 2019 г., тъй като създаде сериозни проблеми на бизнеса в страната, а много компании вече инвестираха значителни средства, за да отговорят на изискванията.

Според върховните съдии при приемането на измененията в наредбата са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила, които са достатъчно основание за тяхната незаконосъобразност, както и че същите водят и до нарушение на материалния закон.

Парламентът също се задейства, като реши, че спорните корекции в Наредба Н-18 за въвеждане на софтуер за отчитане на продажбите (СУПТО) ще бъдат пожелателни. Така на практика управляващите се опитаха да сложат край на продължилия две години опит за реформа и за затягане на контрола върху отчитането на търговските обороти, който самите те започнаха. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във