Банкеръ Daily

Финансов дневник

Пак има милиарди за извънредни харчове

В разгара на обсъжданията по Бюджет 2020 правителството одобри изпълнението на основните показатели на консолидираната фискална програма за деветмесечието, където е отчетено наличието на над 1.2 млрд. лв. излишък по текущата сметка.

На практика това означава, че с наближаването на края на годината правителството отново има възможност да разходва  средства чрез  постановления  на Министерския съвет,  без обсъждане в парламента.Вече улегнала практика и при управлението на ГЕРБ,а и при някои от предшествениците им е през декември да се харчат милиони, а в някои случаи и милиарди  от формиралия се  бюджетен излишък, поддържан чрез нереализирани разходи през останалата част от годината. 

Със сумата от 1.2 млрд. лв. може лесно да бъда захранено строителството на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Преди седмица бяха отворени ценовите оферти за строителството на 13,2 км от аутобана в участъка между Кресна и Крупник - платното в посока Кулата - София, което ще преминава източно от Кресненското дефиле по ново трасе. Всички оферти са в диапазона 500-600 млн. лева, така че кабинетът би разполагал с пари и за други проекти. Още повече, че в началото на август бе обявено, че от държавната хазна ще бъдат осигурени 741 млн. лева за доизграждането на тази отсечка. С част от средствата ще се финансира и рехабилитацията на съществуващия път Е 79. 

Съвсем възможно е правителството да прибегне до този харч, тъй като България може да не получи евросредства за строителството в участъка на дефилето, както стана ясно от отговор на Европейската комисия до държавните ни структури. "Комисията смята, че на база на представената информация, исканият финансов принос за предложения голям проект не е оправдан", се казва в  документа -  отговор на апликационната форма, с която страната ни е кандидатствала за 270 млн. евро.

Друг "любим проект" на премиера Бойко Борисов е магистрала "Хемус". Към края на миналата година кабинетът отново посегна към бюджетния излишък - този път отделяйки 1.3 млрд. лв. за строителството на магистрала между София и Варна. В навечерието на местните избори Борисов "сряза лентичката" на 10 - километровото  трасе между Ябланица и Боаза. Общата дължина на "Хемус" от София до Варна е около 420 километра. Изградени са отсечките между София и Ябланица и от Белокопитово до Варна, които са общо близо 170 километра. С довършването на новия участък, ще останат 90 км за дострояване. Няма да е изненада, ако добре отгледаният излишък или част от него отново се насочи към "Хемус". 

Още близо 420 млн. лв. ще бъдат отпуснати за строителството на пътища в Северозападна България. Първоначалната идея бе парите да дойдат от продажбата на тол такси и винетки, но тол системата още не е пусната, така че средствата може да постъпят и от хазната.

Потенциални кандидати за финансиране са и военните проекти. Два такива се задават до края на годината и не намират място в Бюджет 2020. Очакванията са скоро да се подпише договорът за покупката на нови патрулни кораби, а в началото на 2020 г. - за нови бронирани машини. Проектът за Сухопътните войски предвижда закупуването на 150 броя бронирана бойна и специална техника за 1.464 млрд. лв. с ДДС. А покупката на патрулните кораби е оценена на 984 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във