Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Отварянето на ТБ "Виктория" се отлага?

Интерес към банката, има, оферти - не!

Писмо за интерес към "ТБ "Виктория" е получено в БНБ и от полския Getin holding. Поляците притежават мажоритарния пакет акции в няколко банки и лизингови компании както в собствената си държава, така и в Русия, Украйна, Беларус и Румъния.

Преди тях интерес към "Виктория" проявиха "Банка российскии кредит" и двама от акционерите на ЗК "Лев инс".

Според официално съобщение на БНБ обаче нито един от тези трима инвеститори не е подал оферта с конкретни финансови предложения в Централната банка.

Покрай драмите с Корпоративна банка нейната дъщерна кредитна институция "ТБ Виктория" остана малко встрани от общественото внимание. Гражданите и фирмите, които имат влогове в нея, трябва да знаят, че отварянето й може да бъде отложено с една-две седмици. Първоначалната информация бе, че до 4 декември, когато ще започне изплащането на гарантираните депозити в КТБ, "ТБ Виктория", чийто лиценз не е отнет, ще отвори врати за своите клиенти. БНБ и квесторите на банката разчитаха, че дотогава успешно ще проведат търговете за продажбата на петте пакета кредити на "ТБ Виктория". За тях се кандидатираха 14 банки, от които бяха избрани девет. Тези девет финансови институции бяха допуснати да направят пълна проверка на правното и финансово състояние на кредитните пакети, за които кандидатстват, преди да подадат обвързващи оферти. Въпросните оферти вече са факт и сега е в ход процедурата по тяхната оценка. Тя ще отнеме още седмица, след което още около три седмици ще се провежда процедурата по определянето на купувачите и по самото плащане и прехвърляне на въпросните кредити. Едва след като парите от продажбата им постъпят по сметките на банката, тя ще отвори врати и нейните клиенти ще получат достъп до парите си. Тогава ТБ "Виктория" ще се върне към нормалния режим на работеща кредитна институция. Тя ще продължи да бъде собственост на Корпоративна банка. А отговорност за съдбата й ще имат синдиците на КТБ, когато съдът ги назначи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във