Банкеръ Daily

Финансов дневник

Отстранените надзорници от ББР изненадващо проговориха

Митко Симеонов и Велина Бурска (Стопкадър: NOVA телевизия)

Членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие Велина Бурска и Митко Симеонов, които се очаква до дни да бъдат отстранени от постовете си, изненадващо се появиха в ефира на една от трите национални телевизии, въпреки че в четвъртък (27 май) отказаха да участват в публично изслушване, организирано от служебния икономически министър и принципал на банката - Кирил Петков. Любопитно бе също, че и икономическият министър гостува в същата телевизия, но така и не се засече в студиото с подопечните му надзорници в Банката за развитие. 

 

"Министър Петков ни покани в сряда на среща в Министерство на икономиката. Форматът на тази среща, която продължи около час и половина,  беше управителният съвет, надзорният съвет на банката и министър Петков и членовете на одитния комитет. Бяха обсъдени много въпроси с дейността на Българска банка за развитие. Заявихме заявихме на министъра, че не желаем да присъстваме, защото ще има запис. Досега не сме давали интервюта. Това за нас е несвойствено и решихме да се възползваме от правото си да не бъдем записвани. Беше ни заявено обаче, че срещата в четвъртък ще се проведе по начина, по който министъра е решил. Също така министърът използва думата „цирк” за срещата, която ще се проведе в четвъртък. Това е причината и да не отидем на нея", обясни Митко Симеонов.

Както "БАНКЕРЪ" писа, Митко Симеонов и Велина Бурска са членове на Надзорния съвет на ББР от 2017 година. Двамата са работили заедно с бившия министър на икономиката Емил Караниколов в Столичната общинска агенция за приватизация. Караниколов беше неин шеф преди да стане министър на икономиката в третия кабинет на Бойко Борисов.

Двамата надзорници

защитиха големите кредити, отпуснати от ББР на осем фирми,

за които служебният икономически министър твърди, че са свързани с политически лица и едри бизнесмени.

"Кредитите, отпуснати от ББР са отпуснати съобразно закона и регулаторните изисквания. Банката има такъв профил, че тя винаги се е отличавала с голяма концентрация на кредити. В момента тази концентрацията е на най-ниското си ниво от последните няколко години”, посочи Митко Симеонов.

"Банката има пълен лиценз, което й позволява да оперира като универсална търговска банка. Кредитите са отпуснати абсолютно законосъобразно през годините, независимо, че министър Петков твърди, че са отпуснати по наше време”, подчерта Велина Бурска в отговор на въпрос редно ли е големи суми да бъдат отпуснати на малко на брой но крупни бизнеси.

По думите им

Надзорният съвет на ББР не отпуска самосиндикално кредити.

„Ние можем да се намесим във всеки един момента при отпускането на кредити. Ограничението, поставено от предишен състав на Надзорния съвет през 2016 г., гласи, че отпускането на кредит над 5 млн. лв. става задължително след одобрение на Надзорния съвет”, категорична беше Бурска.

„Надзорният съвет не провежда срещи с кредитоискатели. Това е работа на експертите”, посочи и Симеонов.

На мястото на Симеонов и Бурска в надзора на ББР икономическият министър предлага Васил Щонов и Валентин Михов. Рокадите следва да бъдат одобрени от БНБ и докато те не получат съответното одобрение, надзора на ББР няма да работи. По-рано Кирил Петков смени и състава на одитния комитет на ББР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във