Банкеръ Daily

Финансов дневник

Отрицателните лихви са сериозно предизвикателство за банковия сектор у нас

S 250 b3760ff8 92cc 49ab 8818 482aab8cabd8
S 250 2357f2e1 7b78 4b47 83ff 6a5811f15b8a
S 250 ac6678dd 21fc 4eba a36b a5b3a3b074c0

Към края на тази година можем да се върнем назад и да оценим годината като едновременно трудна, но и успешна. Тя бе трудна поради общата несигурност, преди всичко свързана с външната среда. Проблемите в световната търговия, забавянето на световната икономика повлияха на паричната политика. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев по време на традиционния коктейл, организиран от Асоциацията на банките в България, по повод Деня на банкера - 6 декември.

Гуверньорът отчете предизвикателствата пред сектора, като посочи, че тежестта не е паднала само върху централната банка, но и върху други шест финансови институции. “Очевидно тази среда на несигурност, на отрицателни лихви, е сериозно предизвикателство за всички, които работим в този сектор - и за централната банка, и за търговските банки”, подчерта той.

Независимо от това, че годината беше трудна, тя беше и успешна, продължи Радев, като посочи добрите резултати на банките като основна причина за това. По неговите думи те са свързани с повишената кредитна активност, подкрепяща икономическия растеж, увеличващата се печалба, както и спада при лошите кредити. Що се отнася до основните индикатори капиталова адекватност и ликвидност - те остават над средното за ЕС. “На фона на тази неблагоприятна външна среда това са действително забележителни резултати и аз мисля че те трябва да бъдат оценени по достойнство”, каза още управителят на БНБ.

Димитър Радев прогнозира, че през следващата година не се очаква съществена промяна в глобалната икономическа среда, но изрази мнение, че се нагнетява прекален песимизъм, което не се отразява добре на бизнеса.

“Има и позитивни неща, които трябва да бъдат оценени. Те са свързани основно с факта, че чакаме отговори на някои важни въпроси през следващата година. И тук не говоря за теми като световната търговия и Брексит, а за неща, които конкретно ще имат отражение върху това, което ние правим”, продължи гуверньорът. Това, според него, ще се прояви по две линии. 

Първата е иницирането на нов стратегически преглед на паричната политика. Прегледът ще се фокусира върху важни теми за банките, сред които тяхната независимост, мандат, инструменти, като по този начин ще се постигне ясно разграничаване между паричната и фискалната политика, което, според експерта, в момента не се наблюдава.

Втората линия е свързана с опита да се стартира конкретна и дълбока дискусия по отношение на поддъжащите мерки за икономически растеж във фискалната и структурната политика - нещо, на което не сме били свидетели, поне в последните години. “Затова има два много силни сигнала - единият идва от новото ръководство на ЕК по отношение на общонационалните инструменти, а другият - от водещи страни в еврозоната, които действително поставиха на масата много важни теми, които досега не са дискутирани по толкова директен начин. Така че можем да очакваме отговори в тази посока”, каза още Радев

“Разполагаме с експертизата и здравия разум да движим сектора в правилната посока. Аз съм убеден, че ще продължим да правим това и през следващата година. Надявам се че тя ще бъде може би един от финалните етапи на това към което се стремим, поне като първа стъка - еврозоната. Не точно актът по приемането, а процесът е важен - всичко да правим по начина, по който го правим. Според мен резултатите за тази година потвърждават, че поне тези, които сме тук си вършим работата по начина, по който трябва да я вършим”, заключи управителят на БНБ.

Обичайно събитието събра политици и представители на финансовия сектор и на бизнеса. Сред гостите бяха и някои от най-важните за стабилността на банковия сектор личности - финансовият министър Владислав Горанов и председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във