Банкеръ Daily

Финансов дневник

Отрицателните лихви по депозитите за бизнеса вече са факт и в България

Отрицателните лихви по депозитите за бизнеса вече са факт и в България, макар и за малка икономика като нашата в дългосрочен план те да не са ползотворни. Банките в момента може би не оценяват правилно риска. В България все още депозитите са най-традиционна алтернатива за спестявания. Това заяви Георги Заманов, главен изпълнителен директор на Алианц Банк.

"Свръхликвидността помогна на банките у нас да не продължават да живеят от лихвения марж. Ниските и отрицателни лихви не притискат до такава степен банковия сектор в момента. Наличието на добрата ликвидност осигурява стабилност във времето. Така се мисли повече за клиентски ориентираните решения. Всички банки в България продължават да печелят основно от лихви", поясни Заманов.

По думите му е добре фирмите да управляват разумно ликвидността си. Хубавото на парите е, че те не губят стойността си, ако бъдат инвестирани правилно. Но инфлационната загуба съществува.

Заманов обясни, че едно обучение, което те учи на логика и факти, помага. "Ядрената физика ме научи да чета цифрите и да правя логически  изводи  на база на фактите, както и на дисциплина да следваш всяка стъпка на самия процес. Макроикономиката помага за дългосрочната визия и стратегия. Така се създава здрава основа", сподели той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според банкера  растеж от 3-3.5 на сто у нас не е достатъчен, защото имаме да наваксаме средното равнище от ЕС и страни като Полша, Чехия, Словакия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във