Банкеръ Daily

Финансов дневник

Отрицателните лихви отключват нови предизвикателства пред инвестиционната индустрия

След половин десетилетие на отрицателни лихвени проценти един от най-големите пенсионни фондове на север се чуди дали това е само началото, съобщава Bloomberg.

Ръководителят на инвестициите във финландското дружество за взаимно пенсионно осигуряване Ilmarinen Мико Мурсула посочва, че браншът "едва сега започва да открива какви нови предизвикателства могат да отключат отрицателните лихвени проценти". Това означава, че „ние просто правим първите стъпки“ в корекциите на портфейла, каза Мурсула в интервю. Той смята, че реалният удар е дошъл след лятото, когато е било почти невъзможно да се намерят държавни облигации с положителна доходност в по-голямата част от еврозоната.

Стъпките, предприети от ръководителя досега, са го отдалечили от лесно продаваемите активи, тъй като ликвидността се превръща в лукс. Това е начин за запазване на възвръщаемостта, но също така означава, че пенсионната индустрия се съсредоточава в много по-неясни класове активи, които могат да отнемат много време, ако пазарите завият в друга посока.

Лихвите в еврозоната паднаха под нулата за първи път през 2014 г. Две години по-късно Дания наложи отрицателни лихви, които се задържаха рекордно дълго време. Междувременно шведите живеят с тази политика от 2015 г. Според ЕЦБ все още е необходима "приспособима парична политика", тъй като растежът в еврозоната се забавя.

През август световният обем на активите, търгуващи се с отрицателна доходност, достигна 17 трилиона щатски долара, като в момента тези активи възлизат на 12 трилиона щатски долара.

Към 18 ноември във Финландия дългът от 131 млрд. долара се търгува с отрицателна доходност - намаление от 178.9 млрд. долара през август, като по-голямата част от облигациите, емитирани от правителството, са с доходност под нулата.

Първоначално смятани за краткосрочно решение за икономиките, отрицателните лихви постепенно се утвърждават в Европа и по всичко личи, че краят им не е дошъл.

Неотдавна ръководителят на инвестициите в PFA, датски пенсионен фонд с активи в размер на около 100 милиарда щатски долара, предположи, че пазарите са изтълкували погрешно силата на настоящия цикъл на фона на глобалния шок при доставките.

За фондове като Ilmarinen, практическият отговор е да се освободи от държавни и корпоративни облигации, като влага в алтернативни инвестиции - недвижими имоти и инфраструктура. Оцеляването с много по-малко ликвидност изисква нов набор от умения. „Трябва да сме много внимателни“, казва Мурсула.

От приблизително 55 милиарда щатски долара, които Ilmarinen управлява, почти 8% са в непублично търгуван капитал. „Дори да запазим разпределението до този момент, трябва непрекъснато да поемаме нови ангажименти“, посочва още Мурсула. По неговите думи очакваното съотношение риск-възвращаемост на държавните облигации никога не е било толкова лошо, както в момента.

Освен възвръщаемостта, има и проблем с недостига, тъй като Европейската централна банка изсмуква облигациите като част от програмата си за количествено облекчаване. И тъй като тя потенциално изкупува повече дълг от еврозоната, Мурсула смята, че рискът се крие в това, че „Германия няма да има вече достатъчно държавни облигации.“

Facebook logo
Бъдете с нас и във