Банкеръ Daily

Финансов дневник

Отпускат 10 млн. евро на компании в сферите култура и творчество

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Райфайзенбанк (България) подписаха гаранционно споразумение за 10 млн. евро, благодарение на което банката ще може да увеличи кредитирането за българските малки и средни предприятия, и малките публични компании в сфера култура и творчество.

Гаранционната схема е в рамките на програмата "Творческа Европа" на Европейската комисия, управлявана от Европейския инвестиционен фонд, подкрепена също така и от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ).

"Кризата COVID-19 оказа силно влияние върху всяка част от обществото. Когато възстановяваме икономиките си, сферите култура и творчество имат особена нужда от подкрепа. Готови сме да продължим да помагаме на българската икономика и в пост COVID-19 възстановяването", коментира вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова. Тя допълни, че настоящето споразумение с Райфайзенбанк е важен сигнал за това, че Групата на Европейската инвестиционна банка помага на всички сектори на икономиката и доразвива дългосрочната подкрепа за бизнеса в България. 

"С подкрепата на Европейския съюз, днес обявяваме първата по рода си операция в България, която ще отключи 10 млн. евро за ново финансиране на малки фирми и публични предприятия в сферите на културата и творчеството. Щастливи сме, че можем да се възползваме от дългогодишното ни сътрудничество с Райфайзенбанк, за да помагаме на българския бизнес да запазва работни места по време на икономическото възстановяване от пандемията COVID-19”, каза главният изпълнителен директор на ЕИФ Ален Годар.  Той коментира, че повечето банки в Европа имат ограничен опит с бизнеси от сферата на културата и творчеството, тъй като те често се смятат за високорискови и имат ограничени възможности за обезпечение. 

"Хората, работещи в МСП в областта на културата и творчеството, бяха особено засегнати от мерките по време на карантината поради пандемията от COVID-19. Радвам се, че това споразумение за финансиране с Райфайзенбанк (България), подкрепено от ЕФСИ, ще предостави допълнителни ресурси за запазване на работните места в сектора на културата и изкуствата, което е от изключително значение за запазването на културното многообразие и качеството на живот в Европа", заяви Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия.

"Благодарение на отличното ни партньорство с Европейския инвестиционен фонд сме оказали подкрепа на 4 000 проекта на български малки и средни фирми с повече от 450 млн. евро. Сега разширяваме тази подкрепа и към малките и средни предприятия от секторите на културата и изкуствата, които бяха силно засегнати от пандемията и последствията от нея, но в същото време са от голямо значение за обществото като цяло, особено в толкова предизвикателни времена", допълни Оливер Рьогл, главен изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България). 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във